Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elítéltek öt háborús bűnöst

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 30. 9:20

Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélt négy boszniai szerbet és egy boszniai horvátot muzulmán polgári személyek terhére elkövetett háborús bűnök miatt egy boszniai-hercegovinai törvényszék – közölték szarajevói igazságügyi források.

A hasonló ügyekben eljáró taláros testület a kelet-boszniai Zvornik börtönének egykori szerb igazgatóhelyettesét tízéves, egyik volt szerb börtönőrét hétéves, két másik társát pedig öt-ötéves börtönbüntetéssel sújtotta. Valamennyiüket bűnösnek találta abban, hogy embertelenül bántak a fogházban az 1992-1995 közötti boszniai háború egy időszakában, 1992 májusától 1993 márciusáig őrzött muzulmán civilekkel.

Ugyanez a testület a nap folyamán nyolc és fél éves szabadságvesztésre ítélt egy volt boszniai horvát katonatisztet, mert 1993 júliusában a közép-boszniai Bugojnóban bevallottan részt vett egy muzulmán polgári személy meggyilkolásában, illetve többek megkínzásában. A háborús bűnökkel vádolt egykori magas rangú boszniai vezetők esetében a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) jár el, kisebb súlyú ügyekben az NT engedélye alapján a boszniai törvényszék is ítélkezhet.

CímkékSzarajevó