Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elitkommandósnak állt Vilmos herceg

Szöveg: honvedelem.hu / Blikk |  2008. augusztus 3. 10:24

A világ legképzettebb, legkeményebb katonái, a SAS elit kommandósai között kap kiképzést a következő hónapokban az autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő idősebbik fia, Vilmos herceg.

Büszkék a britek, történelmük során először kaphatnak olyan királyt országuk élére, aki kommandósok között harcolt. Már kiképezték pilótának, most a királyi haditengerészetnél szolgál, ősszel pedig elit kommandósnak áll.
A SAS-ok a II. világháború óta csaknem minden fontos hadszíntéren jelen voltak, manapság bevetik őket terroristák ellen is. Apja, Károly herceg hivatala, a Clarence House a védelmi minisztériummal karöltve kardoskodik amellett, hogy nem fog részt venni éles bevetéseken.
Mindez csak azért nehezen hihető, mert legutóbb a haditengerészetnél kétszer is éles bevetésen vett részt, a világsajtó pedig mindig csak az akciók után értesült a hírről.

Vilmos a Karib-tengeren két kábítószercsempész hajó üldözésében és lefegyverzésében is részt vett, következő bevetéséről azonban biztonsági okokból, érthető módon nem beszélnek.
Öccse, Harry herceg tavalyi iraki bevetését is titokban akarták tartani, ám amikor kiszivárgott, hol van, azonnal hazarendelték. Diana hercegnő mindkét fiát a Sandhurst katonai akadémián avatták tisztté.

– A hivatalos álláspont szerint továbbra is azt tudom mondani, Vilmos herceg hadnagyi rangban az elit alakulatosok között fog szolgálni, de nem hadszíntéren – tudatta a BBC-vel a brit védelmi minisztérium szóvivője.
– Mivel királyként ő lesz a hadsereg főparancsnoka, a katonai élet minden mozzanatát ismernie kell.

A Special Air Service-t (SAS) David Stirling skót tiszt alapította a II. világháborúban. Az alakulat célja a német utánpótlási vonalak pusztítása, megszakítása volt. Ezt robbantásos szabotázzsal, profi kémszolgálatukkal, rejtőzködő tachnikáikkal, és kiváló fegyverkezelésükkel érték el. A SAS segítette a brit sereget a Falkland-szigeteknél, később az Öböl-háborúban is bevetették őket. Iraki és afganisztáni szolgálatok mellett boszniai és koszovói hadszíntereken is helytálltak, adatokat gyűjtenek a mészárlásokról, és ők térképezik fel a tömegsírokat is.