Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenőrizetlen vért kaptak a sebesült brit katonák

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 11. 12:08

Fertőzött, az Amerikai Egyesült Államokból származó vért vagy vérkészítményt kaphatott tizennyolc, Irakban és Afganisztánban szolgáló brit katona – derült ki a napokban. A brit haderő tagjai amerikai tábori kórházakban kaptak ellátást, miután összecsapásokban súlyos sérüléseket szenvedtek.

A Pentagon elismerte, hogy néhány tételnyi vérkészítményt nem teszteltek le megfelelően, így azokkal olyan életveszélyes kórokozók kerülhettek a katonák szervezetébe, mint a hepatitisz vagy a HIV.

A katonák most arra várnak, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e bármilyen kórokozóval, ugyanakkor az amerikai védelmi minisztérium állítja: ennek veszélye meglehetősen kicsi.

A minisztérium szóvivője szerint olyan esetekben, amikor a sérültek életveszélyben vannak, a cél az, hogy minél előbb ellátásban részesüljenek. Ilyenkor a legközelebbi kórházba kell vinni őket, tekintet nélkül arra, hogy az amerikai vagy más, a koalíciós haderők kötelékébe tartozó ország által fenntartott intézmény.

A brit hadsereg már azonosította a katonákat, akik fertőzött vért kaphattak: sokan közülük már tudják, hogy nem került a szervezetükbe fertőzés, néhányuknak azonban még heteket kell várni az eredményre, hogy megnyugodhassanak.

CímkékAfganisztán