Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ellenzéki foglyokat kínoztak halálra?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 15. 7:05

Iránban a börtönben halálra kínoztak őrizetbe vett tiltakozókat a vitatott elnökválasztást követően – közölte az egyik vesztes reformpárti jelölt. Mehdi Karubi az internetre tette fel közleményét csütörtök éjjel. Mint írta, fogva tartott emberektől értesült arról, hogy amíg őrizetben voltak, megkínozták őket, illetve látták, amint másokat brutálisan megkínoznak.

Volt olyan eset is, hogy a kínzás halállal végződött. Az őrizetbe vett embereket a teheráni Kahrizak börtönben tartották.

Néhány rabot meztelenre vetkőztettek és arra kényszerítettek, hogy négykézláb másszanak, miközben az őrök a hátukon lovagoltak. Másokat meztelenül egymásra fektettek. Fiatalembereket vertek halálra csak azért, mert tüntetésen jelszavakat skandáltak.

Karubi egyike annak a két reformpárti jelöltnek, aki indult Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben a június 12-i elnökválasztáson. Újabb állításait néhány nappal azt követően hozta nyilvánosságra, hogy korábban azt mondta, tiltakozók állítása szerint férfiakat és nőket a börtönben megerőszakoltak az őrök.

Ali Laridzsáni parlamenti elnök tagadta a vádakat. Közölte: a parlament egy különbizottsága által lefolytatott “gondos" vizsgálatból az derült ki, hogy “teljesen alaptalanok" ezek a vádak. “Semmilyen szexuális visszaélésre utaló jelet nem találtunk" – jelentette ki.

Ahmad Hatami ajatolláh a pénteki ima során hazugságnak nevezte Karubi állításait, és követelte, hogy vonják felelősségre. Szerinte “tiszta rágalom", amit állít, rossz hírbe hozta vele az iszlám rendszert, és ezzel érveket szolgáltatott az ország ellenségeinek, az Egyesült Államoknak és Izraelnek. Reményét fejezte ki, hogy az iszlám rendszer “megfelelő választ" ad e vádakra.

Címkékvizsga