Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előadás és szentmise Camp Pannóniában

Szöveg: MH PRT Szóvivő |  2011. szeptember 28. 8:19

A muzulmán naptár miatt Afganisztánban és így Camp Pannóniában is úgy alakult ki, hogy a heti pihenőnap péntekre esik. Sokan ezt a napot használják fel az aktív pihenésre, ilyenkor nagyobb a könyvtár látogatottsága és az esti, a tábori lelkész által vezetett beszélgetésen is sokan részt vesznek.

A tematikus beszélgetések címe „Morzsák a kereszténységről". Az összejöveteleken a résztvevők – a tábori lelkész által tartott rövid témafelvetés után – kötetlen beszélgetést folytatnak a témában és kérdéseket is feltehetnek a lelkésznek.

Ezen esti összejövetelek témáit a lelkész úgy válogatta össze, hogy ne csak a vallásukat gyakorló katonáknak, hanem az érdeklődőknek is érdekes, tanulságos beszélgetésekben legyen részük. Az elmúlt hetekben szó volt már a teremtés és az evolúció kapcsolatáról, a Vatikán „titkairól", és a pápákról is. A követező alkalommal pedig a szabadságharc mártírjainak, az aradi vértanúk családjainak életéről beszélgetnek majd.

Mivel Camp Pannónia nem nagy tábor, így minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy az állomány a szabad idejét hasznosan és értékesen tudja eltölteni. Így ezek a beszélgetések nem csupán hittan- vagy történelemórát jelentenek a résztvevőknek, hanem annál  sokkal többet.

A tábori lelkésznek emellett természetesen más feladatai is vannak a tartományi újjáépítési csoportnál. Mivel a kontingens katonái közül többen is felvállalják vallásukat és hitüket, igény van a vasárnapi szentmisére. A szertartás kezdete előtt a legfontosabb feladat a „tábori misekészlet" kipakolása, és az oltár előkészítése. Mivel a miséhez szükséges bor és ostya helyben nem szerezhető be, azt Magyarországról kell kiszállítani.