Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elődeink nyomában

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. március 27. 10:02

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj állománya a vírushelyzet ideje alatt – katonai feladatai mellett - aktív szerepet vállal a hagyományőrzésben is.

előadeink_nyomában (1)

Ennek oka, hogy a katonák a koronavírus-járvány idején sem feledkezhetnek meg elődjeikről, hiszen a zászlóalj története szorosan kapcsolódik Szeged múltjához: 1851-es alapítása után a 46. gyalogezred részt vett a várost szinte teljesen elpusztító árvíz elleni védekezésben. Szolgálatot teljesített a mai Bosznia-Hercegovina területén és aktívan kivette részét az első világháború összecsapásaiból is.

előadeink_nyomában (2)

Az alakulat élén olyan parancsnokok teljesítettek szolgálatot, mint báró Fejérváry Géza, gyalogsági tábornok, vagy a jelenlegi zászlóalj névadója, vitéz báró san martino del Carsoi Heim Géza, aki kiemelkedő haditettet hajtott végre az első világháborúban. Az egység története, katonáinak élményei Tömörkény István író novelláiban maradtak az utókorra. A háborús frontszakaszokon szolgálatot teljesítők közül sokan áldozták életüket a hazáért.

Történelmük megismerése érdekében, illetve, hogy jövendőbeli tartalékosaik elé követendő példát állíthassanak, rendhagyó foglalkozást tartott egy kisebb tartalékos csoport március 20-án, a szegedi Belvárosi temetőben. Felkeresték azokat a sírokat, amelyek egyértelműen a 46-os katonákhoz köthetőek. A temetőjárás részét képezte olyan sírok keresése is, amelyekről eddig nem volt tudomása a zászlóaljnak, vagy amelyek a jövőben felújításra szorulhatnak.

A bejárás során Gál József tartalékos százados rövid előadást tartott a zászlóalj múltjáról és katonáinak történetéről. Ismertette Heim Géza haditettének részleteit és felhívta a figyelmet a hagyományápolás fontosságára. A zászlóalj további célja, hogy hasonló „történelmi séták” megtételével, elméleti ismeretekkel is felruházza tartalékos állományát és hosszú távon újra köztudatba hozza a 46-osok emlékét.