Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsodort falvak Afganisztánban

Szöveg: kormany.hu |  2012. május 8. 10:21

Megérkezett a tavasz Afganisztánba: a hegyekből lezúduló megolvadt hó, valamint a hetek óta tartó folyamatos esőzések miatt az utak járhatatlanná, házak százai pedig lakhatatlanná váltak és jelentős mezőgazdasági területek kerültek víz alá.

1595935508
Az árvíz az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területén, Baghlan tartományban halálos áldozatokat is követelt, miközben családok százai váltak hajléktalanná, mert házaikat megrongálta vagy elsodorta a sárlavina.

A tartományban működő Afgán Nemzeti Katasztrófavédelmi Hivatal (Afghan National Disaster Management Agency, ANDMA) munkatársai folyamatosan felügyelik a településeket és felmérik a károkat, valamint tervet készítenek arra vonatkozóan, hogy az egyes falvak számára milyen segítség lenne a legszükségesebb és legsürgetőbb. Ebben segít folyamatosan az MH PRT, amelynek katonái az ANDMA terveit figyelembe véve rendszeresen járják a környező területeket.

Az áradások kezdete óta több tonna száraz élelmiszert – liszt, rizs, cukor, olaj –, takarót, ruházatot osztottak szét közösen az afgán biztonsági szervekkel a leginkább rászoruló családok között.

A magyar kontingens Dahana-e Ghori járásban egy több kilométer hosszú főcsatorna folyóágyának megtisztításával a terület stabilizálásához is hozzájárult, hiszen ezen munkálatok elmaradása egy újabb áradás esetén teljesen megsemmisítené a terület központi öntözési rendszerét.

1595935508

 (MH PRT PAO)