Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszabadulhat az erőszak Libanonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 7. 17:49

Nyugalomra szólította fel a francia külügyminiszter szombaton Libanont, ahol már előre politikai válságot okozott a Rafík Hariri volt kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében folyó nemzetközi vizsgálat eredményének közelgő kihirdetése.

Megfigyelők az erőszak elszabadulásától tartanak, ha a vizsgálat végkövetkeztetése az lesz, hogy a gyilkosság mögött a nagyhatalmú, a kormányban is részt vevő Hezbollah síita militáns szervezet állt.

Mindenek fölött áll, hogy az ilyen bűnök ne maradjanak büntetlenek… Libanon nem szakíthatja meg az együttműködést az ENSZ-bírósággal. Ez egyszerűen lehetetlen – jelentette ki Bejrútban Bernard Kouchner, aki sajtótájékoztatót tartott kétnapos látogatása befejeztével.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a különleges ENSZ-törvényszék teljesen pártatlan, és senki sem befolyásolhatja. Ez válasz a Hezbollahnak arra a vádjára, hogy a vizsgálatot “átpolitizálták Izrael érdekében".

Rafik Harírit 2005. február 14-én egy kisteherautóba rejtett pokolgéppel ölték meg Bejrútban. Libanon Szíriát tette felelőssé a merényletért. A merénylet olyan felháborodást keltett, hogy az kikényszerítette a 29 éve Libanonban állomásozó szíriai hadsereg kivonulását az országból.