Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltűnt egy fontos tanú Franciaországban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 10. 6:52

Nyomtalanul eltűnt Franciaországban Mohammed Zuheir asz-Szaddík volt szíriai katonatiszt, a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolását vizsgáló ENSZ-nyomozó eddigi legfontosabb tanúja, s fivére most azzal vádolja a francia hatóságokat, hogy elrejtették vagy talán már meg is ölték.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter kedden elismerte, hogy eltűnt a szíriai férfi, aki az ügyben tett vallomásai miatt szemmel tartottak a francia biztonsági szervek. A miniszter nem erősítette meg arab tájékoztatási eszközöknek azt a feltevését, hogy Szaddík az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik.

A Damaszkuszban élő fivér, Emád az al-Vatan című szíriai napilapnak úgy nyilatkozott, hogy “a francia hatóságok talán lehetővé tették az eltűnését, esetleg másoknak segítettek likvidálni, sőt talán maguk ölték meg". Egy másik fivér, Omar a – névleg független, de a damaszkuszi kormányhoz közel álló – lapnak azt mondta, testvérét megölték, “hogy aztán halálát Szíriára kenhessék".

“Fivérem a francia hatóságok védelme alatt állt" – mondta az interjúban Emád.

Francia rendőrségi források ugyanakkor azt közölték, hogy Mohammed asz-Szadík Franciaországban nem volt házi őrizetben, nem állt semmilyen igazságügyi ellenőrzés alatt, tartózkodási helyéről senkit sem kellett tájékoztatnia.

A Haríri ellen 2005 februárjában elkövetett bejrúti pokolgépes merényletnek – amelyben a feltevések szerint szíriai funkcionáriusok is részt vettek – összesen 23 halálos áldozata volt, azóta pedig további Szíria-ellenes politikusok és újságírók váltak gyilkosság áldozatává Libanonban. A jelenlegi szírellenes kormánytöbbség tagjai azt gyanítják, hogy Aszef Saukat, a szíriai katonai titkosszolgálat főnöke, Bassár el-Aszad elnök sógora is szerepet játszott a gyilkosságokban.

Daniel Bellemare, a Haríri-gyilkosság ENSZ-főnyomozója kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) mondott beszéde után kijelentette: nincs információja Szaddík hollétéről. Mint mondta, a szíriai férfi nem válaszolt arra az ajánlatra, hogy tanúvédelemben részesülhet.

CímkékENSZvizsga