Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelt összegű ösztöndíjat kapnak a honvéd kadétok

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László archív felvételei |  2023. augusztus 15. 12:14

A kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelmi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak – az erről szóló kormányrendelet az augusztus 14-ei, hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségKLAC9704

A honvédelmi ösztöndíjrendszer továbbfejlesztésével a honvédelmi, katonai pályára készülő fiatalok erkölcsi és anyagi megbecsülése tovább nő. A kadétok a kilencedik évfolyam második felétől kezdve – tanulmányi átlaguktól függően – havi 16–67 ezer forint közötti összegű ösztöndíjban részesülnek.

Az ösztöndíjak 2023. február 1-ig visszamenőlegesen módosulnak, a különbözetet egyösszegben, a módosítás kihirdetését követő 60. napig térítik meg a tanuló részére. A honvédelemért felelős miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézmény tanulói szeptember 1-jétől térítésmentes élelmezési ellátásban is részesülnek.

„A fiatalok egyre nagyobb számban mondanak igent a haza szolgálatára és mi ezt az elkötelezettséget támogatni akarjuk"” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, majd hozzátette: az ország védelméhez nemcsak modern eszközökre, hanem jól felkészült és helyes erkölcsi alapállású és hazafias szemléletű fiatalokra van szükség. A kormány minél többrétű támogatást szeretne nyújtani a honvédelem ügye iránt érdeklődő fiatalok részére.

A honvédelmi miniszter múlt héten jelentette be azt is, hogy emelt összegű illetménnyel várják a fiatalokat a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, a kezdő fizetés belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanévzáró ünnepségKLAC9756