Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

(Emlék)menetgyakorlat

Szöveg: Terjék Ádám tartalékos főhadnagy | Fotó: Molnár Dénes tartalékos százados és a szerző |  2022. január 29. 16:09

A doni hősök emléke előtt tisztelegve teljesítettek évindító menetgyakorlatot az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljának hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái Tóth Péter alezredes, zászlóaljparancsnok vezetésével.

20220128-emlekmenet 02

A debreceni székhelyű zászlóalj - a megalakulása óta - hagyományosan minden évben csatlakozik a doni emlékmenet Hajdú-Bihar megyei „Hajdú” menetszázadhoz. A járványhelyzet miatt idén a megemlékezés más formáját kellett megkeresniük, így született meg a gondolat, hogy az évindító, zászlóalj szintű menetgyakorlatot a debreceni Honvédtemető-Hősök Temetőjében található második világháborús emlékmű megkoszorúzással bővítik ki - emlékezve a doni katasztrófa hőseire.

A menet - rövid eligazítás után - a zeleméri templomromtól indult. A debreceni temetőben, Farkas Gábor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Hajdú-Bihar megyei 3. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős beosztott tisztje emlékező beszédében felelevenítette a keleti hadszíntérre, a Don-folyóhoz kiküldött magyar királyi 2. honvéd hadsereg történetét.

Az emlékműnél Tóth Péter alezredes és Farkas Gábor százados helyezte el az emlékezés virágait és gyújtott mécsest az elesettekért.

20220128-emlekmenet 01