Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés a győzelem napjára

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 29. 14:54

Kiállítással emlékeznek meg a győzelem napja alkalmából Lembergben (Lviv) a Galícia SS-hadosztály megalakulásának 65 évfordulójáról. A lembergi polgármesteri hivatal sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint a kiállítás május 1-jén nyílik meg a város hadtörténeti galériájában.

Az SS-alakulat történetét, amelyet a közlemény az Ukrán Nemzeti Hadsereg 1. Galícia Hadosztályának nevez, főként magángyűjteményekből származó fényképekkel és korabeli okmányokkal mutatják be.
A napokban a Lemberg megyei Brodi járás közgyűlése döntött úgy, hogy még az idén visszaállíttatja a járási központ mellett a megszálló náci Németország oldalán harcolt Galícia SS-hadosztály emlékművét, amelyet egy hónappal felavatása után, 1992 januárjában felrobbantottak.

Az SS-emlékmű visszaállítása ellen tiltakozását jelentette be Oroszország lembergi főkonzulja.

A tervezett lembergi kiállítással kapcsolatban az ungvári ua-reporter.com internetes hírújság A fasiszták május 9. előestéjén a Galícia SS-hadosztályról szóló kiállítást nyitnak Lembergben című, a katonai alakulat történetét ismertető keddi tudósításában egyebek mellett megjegyzi, hogy “a lembergiek továbbra sem hagynak senkiben kétséget erkölcsi aberráltságuk és degradációjuk felől".