Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezés Kerekiben

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 21. 12:02

A hagyományápolás és a hősök tisztelete jeléül minden évben megkoszorúzzák Pászthy István repülő hadnagy emlékművét a Somogy megyei Kerekiben. Így történt ez idén is a Várjátékok és Gyermeknap nevű rendezvény keretében.

1944. június 16-án a veszprémi Puma Repülőszázad a Balaton térségében vette fel a harcot a túlerőben levő amerikai repülőkötelékkel, melyet 658 terrorbombázó és 290 kísérő távolsági vadászgép alkotott. A magyar oldalon a teljes három század, 28 Me-109-G-6 géppel vitéz Heppes Aladár őrnagy, osztályparancsnokkal az élen szállt szembe az ellenséggel. Pászthy hadnagy a harc során segítséget kért, mert többen is támadták. Társa, Karátsonyi hadnagy segítségére sietett, de Pászthyt megsorozták. Sebesülten ugrott ki a gépből, ejtőernyője azonban a zuhanó repülőbe akadt, ami a pilótát magával rántotta a mélybe Kereki térségében. Az egyenlőtlen harcban öten vesztették életüket, egy pilóta súlyosan, egy könnyebben megsérült. A Puma pilóták ezen a napon lelőttek tíz Liberatort, négy Lightninget, egy Thunderboltot és egy Mustangot…

Pászthy István hadnagy hősies helytállására emlékezve 2005-ben a község kegyeleti parkot alakított ki, tisztelegve egyúttal az első- és második világháború összes repülős áldozata előtt. A Magyar Veterán Repülők Szövetsége Somogy Megyei Szervezetével közösen állított emlékművénél a mai utódok, a kecskeméti Puma repülőszázad képviselői is fejet hajtottak. Az emlékműnél – tisztelegve a katonaelődök emléke előtt – a Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság nevében koszorút helyezett el Horváth Jenő százados, a Kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda irodavezető-helyettese.

A falunapi forgatagban a kaposvári toborzók önálló standon népszerűsítették a Magyar Honvédséget tájékoztató anyagokkal, a katonai sajtó termékeivel, egyúttal tájékoztatást adva az érdeklődőknek a katonai pálya nyújtotta lehetőségekről.

Forrás: Knoll Gyula: Istennel a Hazáért (Repülő ászok és áldozatok a II. világháborúban) 2009.

Szöveg és fotó: Mészáros Károly százados