Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékművet újítottak fel Vérteskozmán

Szöveg: Tihanyi Tamás /FMH | Fotó: verteskozma.hu |  2023. január 28. 17:01

A vértesi harcokban a második világháború honvédő küzdelmeinek idején hősi halált halt honvédek tiszteletére tíz éve avattak emlékművet Vérteskozma közelében. A jubileum alkalmából a Vérteserdő Zrt. megbízta a Vértes Kozma Alapítványt az emlékmű felújításával.

verteskozma3

A település honlapján számoltak be róla: az elmúlt esztendőkben a kőalap bealgásodott és bemohásodott, a talpazat elkezdett rozsdásodni, a kereszt pedig szürkés árnyalatú lett. Az enyhe időjárást kihasználva a keresztet lecsiszolták, fa-felújítóval bekenték, algamentesítették, végül két rétegben UV-védelemmel ellátott kemény olajjal fedték be. Az emlékmű fém talpazatát rozsdamentesítették, majd lefestették. A kő talapzat felújítását egy homlokzattisztításra specializálódott cég mechanikus beavatkozás nélkül végezte el. A művelet végén a kőfelület algamentesítő bevonatot kapott.

Az emlékművet 2013. január 22-én avatták fel mások mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelenlétében, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki a múlt feltárásán munkálkodik és fontosnak tartja, hogy az utókor elé igazi példaképeket állíthassunk. A Vérteserdő Zrt. részéről Kocsis Mihály arra emlékeztetett, hogy a vértesi erdészek a rájuk bízott erdők gondozása mellett a működési területükön lévő épített környezet megóvására, másrészt új emlékhelyek, kultúrtörténeti érdekességek létrehozására is vállalkoztak.

A második világháború vége felé közeledve, 1945 januárjától március közepéig zajlottak a harcok a Vértes erdős, hegyes térségében. A területen harcoló magyar honvédek több héten keresztül sikeresen feltartóztatták a túlerőben és technikai fölényben lévő szovjet Vörös Hadsereg csapatait. A Vértes hegységben napjainkig kerülnek elő a harcokban elesett hősi halottak sírhelyei. A felújított emlékmű előttük tiszteleg.

verteskozma1