Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktúra képekben

Szöveg: Pethő Zsolt |  2012. február 28. 9:26

Negyven kilométer hóban és fagyban. A XII. Doni Hősök Emléktúra képeiből nyílt kiállítás a napokban a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium dísztermében.

1595932021
A több mint száz résztvevő között tíz diák és tíz katona kelt útra dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott parancsnokhelyettese vezetésével és Fekete András főhadnaggyal − aki a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjainak katonai alapismeretek oktatásáért felelős −, hogy részt vegyen a Doni Emléktúrán. A jelen és a jövő katonái együtt menetelve tisztelegtek a hősök emléke előtt.

A Hajdúböszörményt, Hajdúhadházat és Debrecent érintő út egyszerre tette próbára a testet és az akaratot. Volt olyan „gáboros" diák, aki húszkilós menetfelszereléssel vágott neki az úttalan utaknak, de akadt olyan edzett katona is, akinek a lábbelije (minthogy korabeli volt) sebeket ejtett viselőjén. Ezek a sebek azonban begyógyulnak…

A diákok és a katonák végigküzdötték magukat a negyven kilométernyi hidegen, így kovácsolódott egy csapattá 135 magyar, román, német és olasz tartalékos katona és hagyományőrző, így lett támasza egymásnak katona és diák.

Erről számolnak be a kiállított képek, melyeket dr. Lippai Péter ezredes készített január végén.

1595932021