Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékverseny az egykori mesterlövész tiszteletére

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Tóth László, Zsaru magazin, 5 Fegyverkupa Extrém Sportlövő és Vadászíjász Egyesület |  2021. szeptember 21. 13:41

Simkó Imre nyugállományú rendőr alezredes emléke előtt tisztelegtek a szeptember 4-én megrendezett Szikla Szilárd Emlékverseny résztvevői. A nagytétényi lőtéren éppen azzal a tevékenységgel idézték meg az egykori olimpikon, edző és nem utolsó sorban a legelső magyar rendőrségi terrorelhárító szolgálat, a Komondor egykori mesterlövész kiképzőjének és parancsnokának alakját, amelyet ő maga is imádott.

12_FI_TZ_Szikla_Szilard_emlekverseny_20210906_2

A nyolcvankét éves korában elhunyt Simkó Imre Békéscsabán született, iskolai tanulmányait is itt kezdte meg, az érettségit viszont már Budapesten, katonai középiskolában szerezte meg. Életének ezen szakaszában már javában sportolt – egyebek mellett - vívott, öttusázott. A középiskolai tanulmányokat követően ismerkedett meg a sportlövészettel és 1959-ben már Európa-bajnokként éltették Milánóban. A sikeres nyitányt további számtalan eredmény követte, köztük európai és világbajnokságokon elnyert aranyak. A harmincháromszoros magyar bajnok előbb az 1960-as római, majd az 1964-es tokiói olimpián is képviselte hazánkat, előbbin 15., utóbbin 19. helyezést elérve.

Sportolói karrierje után a hivatásává vált addigi életformája, s mesterlövészként és kiképzőként előbb katonai, majd rendőri egyenruhában szolgálta Magyarországot. Alezredesként vonult nyugállományba 1989-ben, amelyet követően az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A kint töltött harminc év alatt részt vett Kalifornia állam rendőreinek lövészkiképzéseiben is. Tavaly költözött vissza Magyarországra, itt érte a halál április 10-én, nyolcvankét éves korában.

Mesterlövészek versenye_Tóth_László (2)

Emléke előtt tisztelegve az 5 Fegyverkupa Extrém Sportlövő és Vadászíjász Egyesület szervezett emlékversenyt, amelyről a rendezvény főszervezője, egyben az egyesület elnöke Szikszay Tamás úgy fogalmazott, hogy egy szomorú, mégis ünnepélyes esemény zajlott az Országos Rendőrfőkapitányság nagytétényi lőterén. Hozzátette: a néhai mesterlövész minden bizonnyal örömmel teli mosollyal az arcán nézhetett végig fentről a résztvevők népes táborán, hiszen a lőállásokban rendőr tisztjelöltektől kezdve, nyugállományú terrorelhárítókig minden nem és korosztály – nyolcvanöt aktív és több, mint harminc nyugállományú indulóval - képviseltette magát. „Különleges alkalomnak számított, hogy a Magyar Honvédség katonái és a Rendőrség szakemberei egymással szemben is megmérették magukat, csakúgy, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportszervezeteinek tagjai is. A verseny bírói is több testületet képviseltek, hiszen a rendőr kollégák munkáját az MH 25. Klapka György Lövészdandár lőkiképzői is segítették. A rangos megmérettetést a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség szabálykönyve alapján, a társ sportlövész szövetségek támogatásával hajtották végre” - árulta el érdeklődésünkre a főszervező.

12_FI_TZ_Szikla_Szilard_emlekverseny_20210906

Szikszay Tamás elmondta: a lövészek mind kiváló eredményekkel bizonyították, hogy oda lőnek, ahova néznek. Minderre három feladat során negyven lövés leadásával volt lehetőségük a 75 métertől egészen 325 méterig terjedő lőtávok leküzdése során.

Mesterlövészek versenye_Tóth_László (3)

A rendezvény - amelyen jelen volt Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is - fővédnöke dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány, aki saját maga is szolgált korábban terrorelhárítóként különdíjban részesítette a legtöbb pontot szerző nyugállományú mesterlövészt. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának különdíját pedig a legeredményesebb katona vehette át. A legjobb sportlövőnek járó különdíjat a Honvédelmi Sportszövetség részéről prof. dr. Borbély Attila alelnök ajánlotta fel. Simkó Imre családja felajánlásából minden díjazott átvehetett egy példányt a mesterlövész alezredes „Egy élet szálkeresztben” című életrajzi könyvéből.

Mesterlövészek versenye_Tóth_László (4)
Kapcsolódó cikkek
i1

Mesterlövészek versenye

2021. szeptember 4. 21:17