Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan nemet mond az Iránra mérendő katonai csapásra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 29. 14:17

Az Irán elleni esetleges katonai csapás ellen emelt szót a török kormányfő március 28-án, szerdán Teheránban, és védelmébe vette az iszlám köztársaság „békés” atomprogramját.

„Senkinek nincs joga erőszakot alkalmazni egy olyan ország ellen, amely békés atomipari tevékenységet folytat" – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.

A török kormányfő kijelentette, minden bölcs ember ellenzi a nukleáris technológia fegyverként való felhasználását, de a békés atomipari tevékenység jogát senkitől sem szabad megtagadni.

Erdogan emlékeztetett: a török kormány korábban javasolta, hogy Isztambulban folytatódjanak az egyeztetések Irán és az atomprogramjáról vele tárgyaló hatok – az ENSZ BT öt állandó tagállama és Németország – között. Teherán kész elfogadni a törökországi helyszínt.

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter szavai szerint április 13-án ülhetnek a felek ismét tárgyalóasztalhoz, de a helyszínről egyelőre nem állapodtak meg. Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások legutóbbi fordulója Isztambulban volt 2011 januárjában.

A török kormányfő bejelentette azt is Teheránban, hogy szeretnék, ha három év múlva a török-iráni kereskedelmi forgalom volumene meghaladná a jelenlegi – bő 16 milliárd dolláros – érték kétszeresét, és elérné a 35 milliárd dollárt.

CímkékENSZjog