Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érettségizők a Petőfi laktanyában

Szöveg: Gémes Ildikó |  2010. május 10. 11:45

Tizedik alkalommal érettségiztek a hallgatók a Petőfi laktanyában működő Budakalász Gimnázium kihelyezett esti tagozatán. A tanári gárda 10 fős tapasztalt, hivatását szerető, felkészült pedagógusokból áll. Széli Ferenc, a tagiskola vezetője elmondta, itt öröm tanítani, hiszen a diákok fegyelmezettek, tisztelettudóak és nem utolsó sorban motiváltak is.

A Magyar Honvédségen belül ez az egyetlen oktatási intézmény, ahol esti képzés keretén belül megszerezhető a középfokú bizonyítvány. Azonban ez áldozatokkal is jár, heti két alkalommal 15.00-20.00 óráig tartó oktatással a nappali képzés követelményeit kell teljesíteni. Mindig előfordul szolgálati elfoglaltság vagy családi ok miatti lemorzsolódás, de akikben megvan a kitartás, azok mindig eljutnak az érettségi megszerzéséig. Az iskola színvonalát mutatja, hogy az eltelt időszak alatt összesen két fő nem tudott sikeres érettségi vizsgát tenni.

Hétfő reggel 8.00 órakor tizennyolcan ültek az iskolapadba, hogy bizonyítsák tudásukat magyar nyelvből és irodalomból, a következő napokon matematikából, történelemből és német nyelvből. Május 13-án pedig szabadon választott tantárgyból írhatják meg az érettségit.

1595901628
Ez az első év, hogy nyelvből is vizsgázniuk kell a diákoknak, ami szintén nem könnyű számukra, hiszen a tanulónapokon kevés óraszám jut a nyelv tökéletes elsajátítására. Minden évben van olyan tantárgy, amely nehezebb a nebulók számára, idén a matematika vitte a pálmát.

Medve Árpád szerződéses szakaszvezető (MH Támogató Dandár, Szállító zászlóalj, ellátó szakasz, felszolgáló) elmondta, örül, hogy a honvédség és az iskola lehetőséget biztosított arra, hogy a kihagyott éveket bepótolja, megszerezze azt az általános műveltséget, amely ma már nélkülözhetetlen a mindennapi életben. Ami számára kihívást jelentett az a munka utáni tanulás, felkészülés a félévi és az év végi vizsgákra. Szerencsésnek érzi magát, mivel felesége is támogatta a kitűzött céljainak elérésében.
Az iskola a következő tanévben a német mellett az angol nyelv oktatását is be fogja vezetni, ami természetesen több munkával és költséggel jár, de szeretnék megadni a lehetőséget, hogy a diákok szabadon döntsenek a nyelvi képzésüket illetően.

Az iskola zavartalan működéséhez sok segítséget és támogatást kapnak Horváth Ferenc dandártábornoktól, az MH Támogató Dandár parancsnokától, valamint László Tibor ezredestől az MH TD Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnokától (dd.pk.h.).

1595901628
 

Címkékvizsga