Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar gránátot találtak a kempingben

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 10. 10:55

A 18. héten, azaz május 3–9. között 65 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 23 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 734 bejelentést kaptak.

Május 3-án a Fejér megyei Gárdonyból kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a Székely Bertalan úton található parkosított területen, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 76 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Május 4-én Győrött akadt dolguk a tűzszerészeknek, mivel a Kodály Zoltán úton található Móra Ferenc Általános Iskola udvarán – földmunkák közben – egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot találtak a munkások. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Május 5-én a főváros XV. kerületébe, a Késmárki és a Hűtő utak kereszteződésébe kellett kivonulniuk a honvédség tűzszerészeinek, ahol földmunkák közben egy 80 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Pajtli Norbert zászlós vezette járőr robbantotta fel.

Május 6-án a Fejér megyei Dinnyésre is ki kellett vonulnia egy tűzszerész járőrnek. Az alakulat ügyeletére érkezett bejelentés szerint ugyanis a település vasútállomása melletti nyitott építkezésen egy világháborús robbanószerkezet került elő a földből. A 45 milliméteres páncéltörő gránátot a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 9-én pedig Siófokon akadt dolguk a tűzszerészeknek, ahol az M7-es autópálya és a 7-es számú főút közötti kempingben egy 100 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránátot találtak. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.