Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt támadások Bagdadban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 10. 10:14

Hangtompítós fegyverekkel felszerelt lázadók megtámadtak legalább hat ellenőrző pontot hétfőn Bagdadban, s lelőttek legkevesebb hét iraki katonát és rendőrt, három másik ponthoz telepített pokolgépek pedig sok egyenruhást megsebesítettek – közölte egy belügyminisztériumi forrás.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a támadások arra utalnak, hogy a feltehetően szunnita lázadók új taktikát választottak. Az ellenőrző pontokat nagyjából egy időben, hajnalban érte a támadás. „Ez figyelmeztetés volt a számunkra, hogy egy időben a város különböző pontjain meg tudnak támadni bennünket, mert mindenütt vannak sejtjeik" – tette hozzá. A merényleteket követően katonai és rendőri erők özönlötték el a várost, újabb ellenőrző pontokat állítottak fel Bagdad több körzetében.

Egyelőre csak feltételezni lehet, hogy kik álltak a támadások mögött, amelyek két és fél órán keresztül tartottak és hat különböző helyszínen történtek.

A fővárostól 60 kilométerre délre fekvő Szuvajra településen egy síita mecsetnél robbant pokolgép. Emberek siettek a helyszínre segítetni a bajbajutottakon, amikor egy autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe. Tizenegy ember meghalt, hetven megsebesült – közölte Szabah as-Sammari, a helyi rendőrség hadnagya.

A Bagdadtól 50 kilométerre délre lévő Iszkandarija településen egy boltnál robbant pokolgép, két ember meghalt.

A vallási csoportok közötti harcok 2006-2007-es csúcspontja óta az erőszakos cselekmények száma ugyan élesen csökkent Irakban, de politikai bizonytalanságot kelt az országban, hogy a márciusi választásoknak nincs egyértelmű győztese.

Ijád Allávi volt miniszterelnök szektahatárokon átnyúló Iraki Blokkja az élen végzett a március 7-i parlamenti választáson, köszönhetően a szunnitáknak, akik tömegesen adták rá szavazatukat. Az országot jelenleg irányító, Núri al-Máliki kormányfő Jogállamiság nevű listája és a konzervatív síita Iraki Nemzeti Szövetség a múlt héten koalíciós megállapodást kötött a kormányzásra, amivel megfoszthatják Allávit attól a lehetőségtől, hogy ő alakítsa meg az ország következő kormányát is. A kialakult helyzet felbőszítette a szunnitákat.

Címkékjog