Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vizsgáztak a rendészek

Szöveg: Gémes Ildikó |  2010. május 10. 9:56

A Honvédelmi Minisztérium 2010. évi tervének megfelelően a Petőfi laktanyában május 3-7-ig került sor az idei honvédségi szintű rendészeti képzés, melyen összesen 40 fővel vett részt az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH Központi Kiképző Bázis, valamint az MH Támogató Dandár szakállománya.

A képzést László Tibor ezredes, az MH TD Helyőrségtámogató Parancsnokság parancsnoka (dd.pk.h.) nyitotta meg, ezt követően Simkó József alezredes a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, Hadműveleti Osztály kiemelt főtisztje (ov.h.) köszöntötte az állományt. Ismertette a képzés célját és az állománytól elvárt követelményeket. Elmondta, hogy a képzéssel mélyíteni és bővíteni kívánják az ismereteket, valamint új információk, tapasztalatok, módszerek elsajátításával magasabb szintre emelni a képességeket. A rendészeti szolgálat ellátás hatékonyságához, a színvonal eléréséhez feltétlenül szükséges, hogy az állomány szemléletében azonosuljon a szolgálat céljával, rendeltetésével. A szolgálat ellátásánál a katonai rendészek külső megjelenésükkel, valamint udvarias, határozott fellépésükkel, felkészültségükkel példát kell, hogy mutassanak az ellenőrzött katonák számára. A szabályzat előírásait következetesen kell alkalmazni és a jogsértőkkel szemben fellépni.

1595901626
 

A megnyitót követően elkezdődött a foglalkozás, amely 5 napon keresztül napi 8 órában zajlott, meghívott előadók részvételével. A felkészülés hatékonyságát segédanyagok kiadásával segítették

1595901626
a képzés szervezői. A tematikájában szerepelt az intézkedések során szerzett tapasztalatok feldolgozása, a honvédségi gépjárművek igénybevétel szabályainak megismerése, a forgalomszabályozási feladatok elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítása, személy és gépjármű ellenőrzésének gyakoroltatása, az öltözködési szabályzat egységes értelmezése, okmányok ellenőrzése, helyes kitöltésének megismerése, kényszerítő eszközök használata, valamint a jogszabályokban történt változások feldolgozása, elsajátítása.

A tananyag terjedelme miatt a vizsgára önképzéssel lehetett biztonsággal felkészülni, melyre 6-án és 7-én került sor. Két bizottságot állítottak fel a gyakorlati vizsga végrehajtására. A vizsgázó által kihúzott tétel egy meghatározott szituációt tartalmazott, amelyben szerepelt okmányok, gépjármű ellenőrzése, személy igazoltatása, kényszerítő eszköz alkalmazása és még sok olyan helyzet, ami a mindennapi szolgálat ellátása közben előfordulhat. A következő vizsgázó a járőrtárs szerepének betöltésével segítette a feladat végrehajtását. Az országos rendész képzésen résztvevők értékelésére, a vizsga eredmények kihirdetésére 12 órakor került

1595901626
sor.

Simkó alezredes elmondta, hogy összességében mindenki eredményesen végrehajtotta az elméleti és a gyakorlati vizsgáját. Az elméleti vizsgánál az állomány igyekezett jól felkészülni. A korábbi és a tanfolyam ideje alatt szerzett ismeretek elsajátításával megfelelő alapot biztosított a gyakorlati vizsgához. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a vizsgabizottság tagjainak észrevételei között szerepelt a határozottabb fellépés elsajátítása, a körülmények alaposabb megismerése, az elhamarkodott intézkedések kiküszöbölése. Megköszönte a vizsgázók megfelelő hozzáállását, valamint azok tevékenységét, akik az előkészítésben részt vettek. Simkó alezredes a magas színvonalon bizonyított felkészültségük miatt kiemelte Pálmai őrnagyot, Klement századost és Szokolai törzsőrmestert.

1595901626
Az oklevelek átadására Ladocsi Jenő mérnök ezredest, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, Fegyvernemi Osztály osztályvezetőjét kérte fel. Ladocsi ezredes az oklevelek átadását követően a Honvéd Vezérkar képviseletében köszöntötte az állományt. Hangsúlyozta, hogy a sikeres vizsga ellenére további feladata van az állománynak. A megszerzett tudást, tapasztalatokat át kell adni a járőrtársaknak, tovább folytatni a felkészülést, valamint figyelemmel kísérni a jogszabályi változásokat. A beérkező jelentések és a vizsgabizottság vezetőjének értékelése alapján kijelentette, hogy a képzés elérte célját, akik magas szinten, hatékonyan képesek ellátni a katonai rendészeti szolgálatot. A tárca vezetése elvárja, hogy a fegyelmi helyzet megszilárdítása érdekében folyamatos jelenlétükkel, a rendészeti szolgálat fegyelmezett, hatékony, magas szintű ellátásával hajtsák végre feladataikat és akadályozzák meg a szabálytalanságokat.