Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb háborús rémtett nyomaira bukkantak

2010. május 10. 9:49

Tömegsírra bukkantak Szerbia déli részén, és ez mintegy kétszázötven ember földi maradványát rejti, feltehetően olyan koszovói albánokét, akiket az 1998-99-es dél-szerbiai konfliktus idején gyilkoltak meg, közölte Vladimir Vukcsevics, a háborús bűntettek ügyében eljáró szerb különleges ügyész.

Az emberi maradványokat az általa vezetett ügyészség, valamint az EULEX, az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziója találta meg.

A sírt a dél-szerbiai Raska település bányatavában fedezték fel, nem messze Koszovótól. A feltárás hamarosan megkezdődik. Az áldozatok számát szemtanúk beszámolói és légi fotók alapján becsülték meg.

Vukcsevics elmondta: Szerbia kész felelősségre vonni mindazokat, akik ezeket a bűnöket elkövették, függetlenül attól, mi a beosztásuk, és milyen nemzetiségűek.

Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök idején a rendőri erők a Koszovóban meggyilkolt emberek holttestét Szerbia különböző részeibe szállították és temették el, egyebek között a főváros, Belgrád térségében.