Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érkeznek a kuvaiti Super Hornetek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. szeptember 27. 19:54

A vírushelyzet miatt módosított határidővel, de várhatóan hamarosan átadják a kuvaiti légierő huszonnyolc darabos F/A-18E/F Super Hornet flottáját.

kuvaitsuperhornet_01-2

A vadászbombázókat elsőként az Egyesült Államok haditengerészetének szállítják le, ezt követően érkezhetnek majd meg Kuvaitba, ennek pontos dátuma azonban még nem ismert. A gyártó szeptember 2-án jelentette be a jeles eseményt és közzétett egy videót a Twitter-oldalán, amelyen a 822-es jelzésű, együléses gép látható, amint elhagyja a Missouri állambeli St. Louis-i gyáregységet. Kuvait a Külföldi Katonai Értékesítési Program (FMS – Foreign Military Sales) részeként végül - az eredetileg tervezett 40 helyett -  22 együléses F/A-18E-t és hat kétüléses F/A-18F-et vásárolt meg.

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma 2016. november 17-én hagyta jóvá 40 darab F/A-18E/F Super Hornet (32 együléses E és 8 kétüléses F verzió), valamint a kapcsolódó felszerelések, képzési és logisztikai csomag értékesítését Kuvait számára. Mivel azonban az amerikai adminisztráció késett a vadászgépek értékesítésére vonatkozó engedélyek kiadásával, 2016 áprilisában a kuvaiti védelmi minisztérium aláírta a szerződést az Eurofighter konzorcium nevében eljáró Leonardo csoporttal 28 darab Typhoon Tranche-3 szállítására is.

2018 márciusában írták alá az első szerződést a Boeinggel, amely 28 darab F/A-18E/F Super Hornet vadászgép gyártását írta elő a kuvaiti légierő részére. Kuvait az Egyesült Államok haditengerészeténél is rendszeresített legmodernebb verziót, a Block III-ast rendelte meg, a Block II verzió egyes elemeit megtartva. A következő években az ország a francia Rafale, az európai Typhoon és az amerikai Super Hornet szállításáról is tárgyalt és a jelen helyzet szerint úgy tűnik, hogy a két utóbbiból lett eddig tényleges üzlet.

Az Ausztrál Királyi Légierő után Kuvait lesz a Super Hornet második külföldi üzemeltetője.

Forrás: jetfly.hu