Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erős akarat erős hitből fakad

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László, Kismartoni Mátyás |  2021. július 17. 12:38

„Önök olyan hivatásra vállalkoztak, amely példaértékű kell, hogy legyen az ország minden állampolgára előtt és a nemzetközi szerepvállalásainkban egyaránt” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 17-én, szombaton, Budapesten, az altisztavatási ünnepségen.

altisztavatás_első adag (3)

Mintegy négyszáz, az MH Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altiszt tett ünnepélyes esküt szombaton délelőtt a Hősök terén. A fogadalmat tevő altiszteket Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese köszöntötte.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az altiszti hivatás egész embert kíván, testben és lélekben. Egészséges, rátermett, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális fiatalokat. „Bekerültek a legjobbak közé. Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a legjobbakként tudjunk önökre gondolni és bármilyen feladatban tudjuk önöket alkalmazni” - hangsúlyozta beszédében a honvédelmi tárca vezetője.

altisztavatás_első adag (7)

Benkő Tibor rámutatott: a Magyar Honvédségre bármikor, bárhol, bármilyen feladatban lehet számítani. „Önök nemcsak a fegyverek mesteri kezelői kell, hogy legyenek, fontos, hogy lehessen önökre számítani akár katasztrófa vagy pandémiás helyzetben, amely másfél éve sújtja hazánkat és a világot. Bebizonyították, hogy nem csak a fegyverekhez értenek, hanem ott vannak, ahol a haza, nemzet érdekei megkövetelik. Ha kell a határok mentén, az egészségügyi intézményekben, kórházakban vagy külföldön szolgálva nemzetünk érdekeit” – jelentette ki.

Magyarország honvédelmi minisztere felhívta a figyelmet azokra a változásokra is, amelyek napjaink biztonsági helyzetét fenyegetik: egyik pillanatról a másikra törnek ki olyan erőszakos cselekmények, amelyekkel szembe kell nézni, ezért a magyar kormány célja, hogy Magyarországnak erős, ütőképes, kiváló technikai eszközökkel ellátott honvédsége legyen. „A technikai eszközök önmagukban azonban keveset érnek, ha nincs mellettük olyan katona, aki ezeket mesterien tudja kezelni” – fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, a kormány gondoskodik arról, hogy a katonák az ország erkölcsileg és anyagilag megbecsült állampolgárai legyenek.

altisztavatás_első adag (4)

„A Magyar Honvédségben szolgálni megtiszteltetés, a haza szolgálata mindennél fontosabb. A honvédelem nemzeti ügy” – hangsúlyozta Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, aki az eskü helyszínével kapcsolatban emlékeztetett: a Hősök tere méltó helyszínül szolgál az altiszti állomány hazájukért és honfitársaikért vállalt elkötelezettségének kifejezésére. A vezérőrnagy rámutatott, hogy az önálló magyar altisztképzés közel százéves értékrendből építkezik, ahol a kiképzők, az oktatók mindent megtettek azért, hogy az altiszti iskolákból adott korszak követelményeihez legjobban felkészített katonák kerüljenek a honvédség csapataihoz. „Ebből a közel évszázados hagyományból építkezik a jelen altisztképzése is” – mondta, hozzátéve, hogy az első altisztek megjelenése óta sok minden változott, csupán egy dolog állandó: a hivatástudat.

altisztavatás_első adag (2)

A vezérőrnagy ünnepi beszédében kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amely az elmúlt majd fél évszázad legkomplexebb és legátfogóbb védelmi fejlesztése. „Ebből a történelmi léptékű modernizációs programból az altiszti karra óriási feladat és felelősség hárul. A jövő altisztjeinek képesnek kell lenniük az újonnan rendszeresített, világszínvonalú technikai eszközök harci alkalmazására, kezelésére és javítására” – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette: az altisztek fontos, elengedhetetlen részei a Magyar Honvédségnek. „Összekötő kapcsot jelentenek a tisztek és a legénységi állomány között, közvetlen felelősséggel tartoznak alárendeltjeik iránt, meghatározó szerepet töltenek be a kisalegységek közvetlen vezetésében és nevelésében csakúgy, mint a bonyolult technikai eszközök üzemeltetésében, ezért a magas színvonalú altisztképzés nemzeti ügy és nemzeti érdek” – fogalmazott Sándor Zsolt vezérőrnagy.

Az altisztek eskütételének és hitvallásának tiszteletére a Hősök tere felett a Magyar Honvédség helikoptereiből és Gripen vadászrepülőgépeiből álló kötelék is áthúzott.

altisztavatás_első adag (6)