Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki keres, talál – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 17. 11:28

Az USA Védelmi Minisztériuma által felügyelt Hadifoglyok és Harcban Eltűntek Nyilvántartó Ügynökség (Defense POW/MIA Accounting Agency – DPAA) feladata az Egyesült Államok 20. századi háborúiban eltűnt vagy hősi halált halt amerikai katonák földi maradványainak felkutatása. Ennek megfelelően a szervezet szakemberei a világ számos országában, így hazánk területén is tevékenykednek.

MH_2021_07_borító

A DPAA internetes oldala közel 81 700 főre teszi a 20. századi háborúk során eltűnt vagy meghalt, illetve a hadifogságban elhunyt amerikai katonák számát. Az ügynökség régész–hadtörténész kutatócsoportja – 2019-et követően – idén júniusban újra Magyarországon járt; a Győr-Moson-Sopron megyei Bágyogszovát térségében közösen folytattak terepi kutatásokat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal (HM HIM), amely fontosnak tartja a muzeológia, a hadtörténeti régészet, illetve a hadisírkutatás területén is a nemzetközi együttműködés lehetőségeinek bővítését, a szakmai tapasztalatok megosztását, a partnerségi kapcsolatok ápolását, ezzel szintén növelve az intézmény külföldi elismertségét.

A község nyugati külterületén mintegy 15 ezer négyzetméternyi, mezőgazdasági művelés alatt álló földterületen történt próbafeltárás, illetve szisztematikus fémkereső műszeres terepbejárás június 14–15-én. Az alacsony növényzetnek köszönhetően kedvező körülmények mellett kerülhetett sor a munkálatokra, melyek során sikerült megállapítani az 1944. április 23-án Bágyogszovátnál találatot kapott amerikai B–24 Liberator bombázó lezuhanásának helyszínét. Összeégett, illetve deformálódott alumíniumdarabok, plexiüveg töredékei és lőszermaradványok jelezték a repülőgép földet érésének pontos helyét. Emberi csontok, illetve tárgyi emlékek (például katonai felszerelés vagy egyenruhák darabjai) nem kerültek elő.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelent számában!