Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkuval álltak elő a tálibok a tűzszünetért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 17. 9:53

Három hónapig tartó tűzszünetet ajánlottak a tálibok az afgán kormánynak hétezer társuk szabadon bocsátásért cserébe – jelentette be a radikálisokkal tárgyaló afgán kormányzati küldöttség szóvivője július 15-én, csütörtökön.

Nader Naderi „hatalmas kérésnek” nevezte a feltételt, hozzátéve, hogy a tálibok azt is követelték: az ENSZ Biztonsági Tanácsa vegye le a radikálisok vezetőinek nevét a feketelistájáról, és ennek érdekében Kabul gyakoroljon nyomást a világszervezetre.

Naderi leszögezte: a tálibok korábbi, ötezer társuk elengedéséről szóló követelése is, amelyet a tavaly kezdődött afgánközi tárgyalások feltételéül szabtak, komoly kihívást jelentett Kabul számára. Rámutatott arra, hogy jóllehet a kormány végül teljesítette a követelést, az erőszak nem csökkent az országban. Naderi bejelentését a tálibok egyelőre nem kommentálták.

A tálibok fokozták a kormányerők elleni támadásaikat azóta, hogy Joe Biden amerikai elnök bejelentette, kivonják az amerikai katonákat Afganisztánból. Biden a múlt héten azt közölte, a csapatok augusztus 31-én befejezik a kivonulást.

A radikálisok május óta jelentős területeket foglaltak el az ország vidéki részein, továbbá kulcsfontosságú határátkelőhelyeket vontak irányításuk alá az iráni, a türkmén, a pakisztáni és a tádzsik határon is. Elemzők szerint jelenleg a kormányerők már csupán a tartományi fővárosokat és a legfontosabb utakat ellenőrzik, sokan pedig attól tartanak, hogy az utolsó külföldi katona távozásával az ország káoszba süllyed.

A felek között között tavaly szeptemberben béketárgyalások kezdődtek Dohában, ám az egyeztetések többször zátonyra futottak. A tárgyalások következő fordulóját ezen a héten tartják a katari fővárosban, a Tolonews című afgán hírportál értesülése szerint a megbeszélések egyik fő témája a tűzszünet lesz.

×