Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

“Erős nyilatkozat” Teheránban

2007. október 16. 15:03

Oroszország nem támogatja a katonai erő bármilyen formájú alkalmazását a Kaszpi-tenger térségében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Teheránban.

A politikus hozzátette: a résztvevőknek egyezségre kell jutniuk abban, hogy egyik Kaszpi-tengeri állam területét se lehessen felhasználni egy másik elleni agresszióhoz.

A fórumon részt vevő öt állam – Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán – elnöke nyilatkozatot fogadott el, s ebben szerepel az a megfogalmazás, miszerint az érintett országok területüket nem engedik át harmadik félnek agresszió vagy katonai akció végrehajtásához.

Nukleáris programjával kapcsolatban Irán éles vitába bonyolódott a nyugati országokkal, amelyek azt állítják, hogy Teherán atomfegyvereket készül előállítani, Washington pedig nem zárja ki katonai erő alkalmazását, ha a diplomáciai eszközök nem érik el céljukat a vita rendezésében.

Az orosz elnök a találkozón hangoztatta, hogy még csak gondolni sem szabad az erő alkalmazására a térségben. Kijelentései, úgy tűnik, egyenesen az Egyesült Államok szoros szövetségeseinek: Törökországnak és a Kaszpi-tengerrel határos Azerbajdzsánnak szólnak.

A nyilatkozat egy másik részében az elnökök hangsúlyozták az atomsorompó szerződést aláíró államok jogát a békés célú atomenergia előállítására. Elismerték egyben az atomsorompó-szerződésben részes államok jogát, hogy fejlesszék a békés célú energia kutatását, előállítását és felhasználását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése alatt.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök sajtóértekezletén “nagyon erősnek" minősítette az elfogadott dokumentumot.

Vlagyimir Putyin, aki a Kreml vezetői közül a II. világháború óta első alkalommal tesz hivatalos látogatást Iránban, arra is figyelmeztetett, hogy a Kaszpi-tengert átszelő bármilyen energiavezeték megépítését csak az öt part menti állam támogatásával lehetne megvalósítani.

A politikus nem nevezett meg egy államot sem, de nyilatkozatából kiérződik Moszkva ellenérzése azokkal az erőfeszítésekkel szemben, amelyeket Washington támogat, hogy szénhidrogéneket szállítsanak a Nyugatnak Oroszország megkerülésével. Putyin hangsúlyozta, hogy nem szabad megvalósítani azokat a terveket sem, amelyek súlyos környezetvédelmi károkat okozhatnak a térségben.

Címkékjog