Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eseti légtereket jelöltek ki az ünnepi rendezvényeknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 18. 21:33

Két eseti légteret jelölt ki az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó látványprogramok zavartalan lebonyolítása érdekében a HungaroControl közreműködésével a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya - tájékoztatta a HungaroControl augusztus 18-án, szerdán az MTI-t.

Az egyik eseti légtér a hagyományos honvédségi légiparádé, a másik pedig az ünnepi tűzijáték lebonyolítására szolgál - tartalmazza a közlemény. Mint írják: az eseti légterek kijelölésének és működtetésének legfontosabb célja a repülésbiztonság szavatolása, vagyis hogy elkülönítsék az ünnepi programban részt vevő légi járműveket a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmától, valamint a kisgépes repülésektől. Továbbá, ugyanilyen fontos az is, hogy a tűzijáték védőtávolságán kívül tartsák a térségben közlekedő repülőgépeket - fűzik hozzá.

Arról is tájékoztatnak, hogy a magyar légiforgalmi szolgálat minden olyan szakmai intézkedést megtett, amelyekkel a nemzeti ünnep idején is garantálható a budapesti nemzetközi repülőtér induló és érkező forgalmának, valamint a kisgépes repülések maximális biztonsága. A rendezvénysorozat idejére a HungaroControl alternatív kivezetési útvonalat határoz meg a főváros felé induló, nyugati célállomásra tartó járatoknak.

Erre az időszakra megváltozik a Budapest felől, a 2-es futópályára érkező gépek átstartolási eljárása is; mindezzel hatékonyan fenntartható a hazai repülésbiztonság kiemelkedően magas szintje - olvasható a közleményben.