Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea és a szíriai kapcsolat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 9. 11:01

Az Egyesült Államokkal folytatott legutóbbi tárgyalásain Észak-Korea elismerte, hogy szakembereket küldött szíriai katonai és más létesítményeibe, visszautasította ugyanakkor azokat a feltételezéseket, hogy köze lenne Szíria nukleáris fejlesztéseihez.

Az észak-koreai mérnököket és más szakembereket 2000 táján kezdték Szíriába küldeni a katonai területre is kiterjedő kétoldalú együttműködés keretében – közölte Észak-Korea azokon a megbeszéléseken, amelyeket a nukleáris programjának felszámolását célzó hathatalmi tárgyalások keretében a tavalyi év végétől idén januárig folytatott az amerikai féllel.

Phenjan ugyanakkor azt állítja, hogy Szíriába küldött szakembereinek többsége polgári létesítményekben dolgozott.

Észak-Korea nyersanyagokat is szállított a közel-keleti országnak – tették hozzá a diplomáciai források.

A két Korea, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és Japán által folytatott hathatalmi tárgyalások lefékeződtek tavaly év vége óta, miután Phenjan és Washington kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik fél nem teljesíti a korábbi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Az amerikai fél azt állítja, hogy Észak-Korea (KNDK) novemberben nem teljes leltárt adott át eddigi nukleáris programjáról (beleértve a Szíriával folytatott együttműködését is), valamint a birtokában lévő hadászati jelentőségű dúsított hasadóanyagokról.

Phenjan ugyanakkor amiatt elégedetlen, hogy Washington mindmáig nem törölte a KNDK-t a terrorizmust támogató országok listájáról, és atomlétesítményeinek előrehaladott leszerelése ellenére nem szállítja Észak-Koreának a cserébe ígért energetikai és más segélyeket.