Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálásra szorul az orosz hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 9. 10:54

Oroszországnak nem lesz egyszerű visszaszerezni korábbi szuperhatalmi pozícióját, hiszen ahhoz, hogy újra régi fényében tündököljön több fronton is meg kell újulnia.

Többek között nagy hangsúlyt kellene fektetnie a fegyveres erők korszerűsítésére, hiszen cseppet sem túlzás azt állítani, hogy a szolgálatban lévő katonai eszközök egyre elavultabbak. Összességében elmondható, hogy Oroszország fegyveres erejének teljes körű megújulásra lenne szüksége.

Jó példa erre egy, a Földközi-tengeren gyakorlatozó orosz hadihajó flotta, ami első ránézésre igencsak nehézkesen és körülményesen hajtotta végre a kijelölt feladatokat a legénység gyakorlatlansága miatt. Ráadásul az egyik kísérőhajó még le is robbant, amit aztán a kikötőbe kellett vontatni. Ráadásul ez csak egy probléma volt a számtalan közül…
A hadihajókon kívül az ország légierejére is ráférne a felújítás, hiszen például a nagy hatótávolságú Tu-95 bombázók nagy része is elöregedett, a Tu-160-asból pedig egyelőre csak kevés van.
A haderő fejlesztéséhez hatalmas összegekre lenne szükség, egy évtizeden keresztül évente több mint 100 milliárd dollárra. Ehhez jól jönnek a hatalmas exportbevételek, de kérdés, hogy ezek meddig lesznek még. Az egyik legnagyobb partner Kína például jóval kevesebb eszközt kíván a jövőben exportálni, mivel saját maga szeretné kifejleszteni a szükséges katonai technológiát. Ráadásul gyakran nem saját kútfőből dolgoznak, hanem engedély nélkül, licenc megvásárlása nélkül másolnak… Kína legutóbb például a Szu-27-est koppintotta le. Ez viszont hatalmas veszteséget jelent Oroszországnak a világpiacon. A tavalyi esztendőben Oroszország 7 milliárd dolláros bevételre tett szert a haditechnikai eszközök eladásából, és nehéz dolga lesz, hogy ezt idén túlszárnyalja.

 

Annak ellenére, hogy az utcai összetűzések száma csökkent, az orosz bűnözők továbbra is megtalálhatóak az üzleti életben. A számítógépes bűnözés növekvő tendenciát mutat, hiszen számos külföldi bank és vállalat ellen elkövetett efféle kalózkodás gyökerei Oroszországba vezethetőek vissza. Tovább nehezíti a bűnözők felkutatását, hogy a helyi rendőrség sok esetben mindenféle együttműködést visszautasít. Természetesen a korrupció is jelen van a gazdaságban, aminek visszaszorítása szintén nem egyszerű feladat. A Kaukázus, ami az iszlám radikalizmus központja is egyben, egyre nagyobb problémát jelent az országnak, hiszen nehéz biztosítani az ország nyugati határát a terrorista tevékenységekkel szemben.

Közismert tény, hogy Oroszország és az Egyesült Államok folyamatosan verseng egymással a korszerű fegyverkezési technológiákban. Az oroszok sokszor érezték alsóbbrendűnek saját technikájukat az amerikaival szemben. Ezt az érzést erősítette fel bennük most egy amerikaiak által megsemmisített kémműhold. Oroszországra tehát komoly feladat vár, hiszen fegyveres erőinek korszerűsítése költséges és időigényes folyamat lesz…