Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül a Sárga-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 26. 14:46

Észak-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül a Sárga-tengeren – jelentette július 26-án, kedden a dél-koreai sajtó szöuli kormányforrásokra hivatkozva. A lapok szerint a hadgyakorlat valószínűleg már ezen a héten megkezdődik, s szokatlannak mondható az, hogy várhatóan a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi csapatok is részt vesznek benne. Az észak-koreai hadsereg már kötelékbe állította hadihajóit az ország nyugati partvidékén fekvő Nampo kikötőjében, illetve MiG-21-es típusú vadászgépeket vezényelt a közelben fekvő Oncson támaszpontra.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség úgy tudja, hogy a partraszállási hadgyakorlat megkezdése, amennyiben az időjárás engedi, szerdától várható. Ezen a napon lesz a koreai háborút (1950-53) lezáró fegyverszüneti megállapodás aláírásának 58-ig évfordulója. Békeegyezmény híján a két Korea gyakorlatilag máig háborúban áll egymással.

„A nyári hadgyakorlatok megszokottak Észak-Koreában, de az meglehetősen szokatlan, hogy a fegyverszünet évfordulóján az egész hadsereg közös műveletet végez" – írta a Yonhap.

A hírügynökség forrása szerint a gyakorlatozás Phenjan válasza arra, hogy Dél-Korea megerősítette a védelmet a sárga-tengeri határ mentén található Jonpjong szigeten, amely a múlt évben halálos incidens színhelye volt.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség hétfőn bejelentette, hogy Kim Dzsong Il, valamint legkisebb fia és valószínű örököse, Kim Dzsong Un a haditengerészet pjongjangi parancsnokságán járt. Hasonló látogatásról legutóbb 2002-ben adott hírt a média.