Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Koreában új hadosztályparancsnokot neveztek ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 18. 8:13

Észak-Koreában egy új hadosztályparancsnokot neveztek ki Hjon Jong Csol személyében július 17-én kedden, egy nappal azután, hogy felmentették minden tisztségéből Ri Jong Ho tábornokot, az észak-koreai hadsereg addigi vezérkari főnökét – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A döntést hétfőn hozta meg a Koreai Munkapárt központi katonai bizottsága és a Nemzetvédelmi Bizottság.

A hivatalos észak-koreai média hétfőn jelentette, hogy egészségi állapotára való tekintettel felmentették minden tisztségéből Ri Jong Ho tábornokot, az észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét. A 70 éves tábornok 2009 óta volt vezérkari főnök. Emellett tagja volt a párt politikai bizottsága elnökségének, és alelnöki posztot töltött be a nagy hatalmú központi katonai bizottságban.

A KCNA keddi közleménye nem ad választ arra, hogy Hjon Jong Csol lesz-e Ri Jong Ho utóda a hadsereg élén. De a hadosztályparancsnoki rang megfelel annak, amelyet Ri tábornok viselt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfőn azt írta, hogy a leváltott vezérkari főnök kulcsfigura volt az észak-koreai vezetésben, egyben a decemberben elhunyt vezető, Kim Dzsong Il bizalmasa. A vezér halála után segített, hogy az utód, Kim Dzsong Un átvehesse az ellenőrzést az 1,2 milliós hadsereg – a világ egyik legnagyobb hadserege – fölött. Ennek ellenére szöuli szakértők nem zárják ki, hogy politikai háttere van a tábornok távozásának. Egyikük azt mondta: Ri vagy hatalmi harc áldozata lett, vagy azért váltotta le Kim Dzsong Un, mert elégedetlen volt hadseregvezetői teljesítményével.

Egyes szakértők tisztogatásnak tekintik a vezérkari főnök leváltását Kim Dzsong Un részéről, aki igyekszik átalakítani az általa hét hónappal ezelőtt öröklött kormányt. Szerintük Hjon Jong Csol kinevezése is ezt a célt szolgálhatja. Ő a negyedik új hadosztályparancsnok, akinek a kinevezése nyilvánosságra került Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il halála óta.

Címkékkinevezés