Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koreai rakéták Mianmarban?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 7. 16:35

A dél-ázsiai Mianmar (korábbi nevén Burma) hadereje feltehetően hozzájutott az észak-koreai kommunista rezsim által exportált föld-föld rakétákhoz. Az információt szingapúri források tették közzé. Mivel Mianmarban is katonai diktatúra van, ezért felettébb aggasztó a szomszéd államok számára a mobil csapásmérő egységek megjelenése a térségben.

A napvilágot látott információk szerint ráadásul szingapúri külkereskedelmi cégek révén jutott el az észak-koreai haditechnika Mianmarba. A 45 kilométer hatótávolságú, mobil indítóegységek révén szinte bárhol bevethető 240 milliméteres rakétákat feltehetően elsősorban a diktatúra ellen lázadó fegyveres csoportok ellen kívánják alkalmazni, de adott esetben nem kizárt az egyéb konfliktusokban való alkalmazása sem.

Érdekesség, hogy ezeket a nem irányított rakétákat Irán is gyártja licenc alapján. A perzsa államban Fajr 3 néven ismert fegyverek eredeti példányaihoz még az 1980-as években jutottak hozzá. Viszonylag pontatlan, de nagy tömegben indítva (12 és 22 indítóállásos verziója is van) területcélok ellen jól használható, egyszerű fegyverről van szó.
Észak-Korea számos különféle rakétát gyárt az egészen kicsi, rövid hatótávolságúaktól a nagy méretű és pusztító erejű, akár nukleáris robbanófejjel is felszerelhető ballisztikus rakétákig.