Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem áprilisi tréfa: kézigránát a szemétdombon

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 7. 11:50

A tizennegyedik héten, azaz március 31-e és április 6-a között 73 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedni. A tűzszerészek idén eddig összesen 490 bejelentést kaptak – tájékoztatta a honvedelem.hu szerkesztőségét Komjáti Krisztinán törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja

Április 1-jén Salgótarjánból érkezett a telefonhívás, hogy a város egyik garázssorának végén, az ott felejtett szemétdombon világháborús robbanószerkezetet találtak. A bejelentés nem áprilisi tréfa volt, hiszen a kiérkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik őrmester vezetésével – egy éles, 42 mintájú, magyar gyártmányú kézigránátot talált a szemétkupac tetején. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Másnap, a Baranya megyei Szaporcára siettek a tűzszerészek, hiszen a település határában lévő szántóföldön több, rozsdás lövedék került elő. A helyszíni feltárás során a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr összesen 79 darab, francia rendszerű repesz-aknagránátot talált a szántásban. A lövedékek a központi gyűjtőhelyre szállították.

Ugyancsak április 2-án, a miskolci rendező-pályaudvarról is hívták a tűzszerészeket. A járműjavító területén, a tolatóvágányok között ugyanis világháborús lövedékre bukkantak. A helyszínre érkező tűzszerészek – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – egy 120 milliméteres gyakorló, vagyis robbanóanyag nélküli aknavető gránátot találtak a sínek között, amelyet a központi gyújtóhelyre szállítottak.

A Heves megyei Atkárra egy érdekes bejelentés miatt kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Egy kisfiú ugyanis játék közben egy robbanószerkezetet talált a mezőn, amit saját kezében hazavitt. A megijedt szülők azonnal értesítették a tűzszerészeket. Érdek János őrmester, járőrparancsnok a helyszínen megállapította, hogy bár a 60 milliméteres repesz-aknavető nagyon veszélyes, szerencsére gyújtószerkezetet nem tartalmaz.

Győrött, a volt Frigyes-laktanyában is dolgoztak az elmúlt héten a tűzszerészek. Itt ugyanis, egy kéménybe falazva száznál is több gyalogsági lőszert, valamint jelzőrakétákat és gyújtószerkezeteket találtak, amelyeket Pásztor Norbert főtörzsőrmester a helyszínen megsemmisített.