Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éves osztályba soroló vizsgáztatás és kötelékkiképzés

Szöveg: Kovács Péter őrnagy | Fotó: Striteczky Géza főtörzsőrmester |  2021. szeptember 25. 8:41

Az újdörögdi gyakorlótéren szervezte meg a gépjárművezetők éves osztályba soroló vizsgáztatását az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred (MH 64. LE) szeptember 13-17. között.

DSCN3390

A kaposvári alakulatnál nagy számban szolgálnak gépjárművezetők, akik évente elméleti és gyakorlati vizsgákon mutatják be képességeiket. Mivel a Magyar Honvédség technikai eszközei jelentősen eltérhetnek méretben és kialakításban a polgári életben alkalmazottaktól, fontos szerepe van a tudásszint felmérésének, illetve fejlesztésének. Az elméleti vizsgák KRESZ és típusismereti vizsgákból állnak, míg a gyakorlati vizsgák egy erre a célra berendezett természetes és mesterséges akadályokból álló vizsgavezetési pálya teljesítését jelentik.

A gyakorlat végrehajtó állománya és a logisztikai biztosító erők több gépjárműoszloppal hajtottak végre átcsoportosítást Kaposvárról az újdörögdi gyakorlótérre. Ezt követően berendezték a vizsgavezetési pályát, amely - többek között - szűk átjárókból, meredek, illetve különböző dőlésszögű emelkedőkből és lejtőkből, szlalompályákból, vizesárokból, valamint fedezékekből állt. A gépjárművezetők ezen a pályán adtak számot tudásukról, amit az oktatóvezetők és a döntnökök értékeltek. A három napon keresztül folyamatosan zajló vizsgavezetések utolsó napján a vezetési gyakorlat állománya - ismét oszlopmenetek formájában - visszacsoportosítást hajtott végre a kaposvári laktanyába.

DSCN3453

A fent említett időszakban a Közepes Szállító Század (KSZSZD) kijelölt állománya tartott kiképzést és összekovácsolást – párhuzamosan a vezetési vizsgákkal – az újdörögdi gyakorlótéren. A KSZSZD alegység alaprendeltetéséből adódóan nagy figyelmet fordít a gépjárművezetők egyéni és kötelékkiképzésének. A több helyőrségből érkező katonák az MH 64. LE vezetésével kezdték meg a közös munkát. Az első napokban a főszerep az elméleti felkészítésé volt: a katonák felfrissítették tudásukat elsősegélynyújtó, híradó és rádió, konvoj, valamint az Improvizált robbanótestek (C -IED) elleni ismeretekből. Ezt követően megkezdődtek a gyakorlati kiképzések, amelyeknek fő eleme a konvojmenetek voltak. Begyakorolták az oszlop közel biztosítási feladatait, a meghibásodott technikai eszközök mentését és vontatását, valamint az eljárásokat improvizált robbanótestek és lesállások esetén. A kiképzés végére a különböző alakulatokból kijelölt állomány hatékonyan és egymással összhangban alkalmazták a különböző eljárásokat.

A kiképzés végeztével a logisztikai biztosítók, illetve a KSZSZD kijelölt állománya tapasztalatokkal gazdagon kezdhették meg egyéni, illetve oszlopmeneteiket az anyaalakulatukhoz.

DSCN3469 (1)