Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évet értékeltek és feladatot szabtak a különleges dandárnál

Szöveg: Keskeny Tamás százados | Fotó: Végh Krisztina zászlós |  2022. április 16. 8:34

Megtartották az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár évértékelő és feladatszabó értekezletét április 13-án. A rendezvényen részt vett Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) törzsfőnök támogató helyettese, Sándor Tamás vezérőrnagy, az MHP Haderőnemi Szemlélőség különleges műveleti szemlélője, Kozmér István ezredes, az MHP Személyzeti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint dr. Hegedűs János ezredes, az MH 86. Helikopter Bázis törzsfőnöke.

Évértékelés_KRDD (1)

Sánta Gábor ezredes, dandárparancsnok beszámolt a tavalyi év feladatairól, az egyes szakterületek eredményeiről, és összességében jóra értékelte az alakulat munkáját. Kiemelte, hogy az állomány a viszontagságos 2021-es évben bizonyította, hogy professzionálisan ellátott alapfeladatai (például az IKBK/KFOR missziók, Közös Akarat, Acélkocka) mellett a váratlanul érkező kihívásokat – többek között a Sámán Pajzs művelet, koronavírus-járvány miatti feladatok – is képes magas színvonalon végrehajtani.

A parancsnok ezt követően rátért a 2022-es esztendőre, és a legfontosabb feladatok között a műveleti feladatokra történő – hazai és nemzetközi – felkészülést, a tavalyi évben a vírushelyzet miatt félbeszakadt képzések folytatását, valamint a fizikai állóképesség további javítását határozta meg. Előrelépést vár az állománytól a nyelvi képzések sikeres elvégzése, a belső kommunikáció fejlesztése és a toborzás, valamint az állomány megtartásának területein.

Évértékelés_KRDD (2)

A parancsnokot követően Sándor Tamás vezérőrnagy köszönte meg az alakulat tavaly évi tevékenységét, kiemelve a Személyügyi Főnökség, valamint a Jogi és Igazgatási osztály munkáját. Elismerően említette, hogy 2021-ben a dandár hajtotta végre a Magyar Honvédség történetének legnagyobb kimenekítését. Meghatározta, hogy az előttünk álló esztendőben a legfontosabb a gyors reagálási képesség fenntartása.

A felszólalások sorát Kaposvári László vezérőrnagy zárta, aki személyesen tolmácsolta az alakulat felé dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszönetét a 2021-es esztendőben elvégzett munkáért, és tájékoztatta a megjelent állományt az egyik legfontosabb jövőbeni tervről, a Különleges Műveleti Laktanya (R-SOCC) létrehozásáról.