Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évtizedek óta a haza szolgálatában

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Somogyi András törzsőrmester, archív |  2021. március 27. 18:05

A Magyar Honvédség - és ezen belül a Légierő - nem csak használja, de tiszteli is repülőeszközeit, amelyek hosszú évtizedek óta kiválóan biztosítják a Magyar Honvédség képességeit.

Nincs még egy éve, hogy ünnepséggel egybekötve búcsúztattuk el a hadrendből kivont, orosz An-26-os repülőgépet 49 év szolgálat után, hiszen helyére jóval modernebb szállítórepülőgépek érkeztek és érkeznek.

1.sz kép An-26 (archívumból)

Hamarosan így lesz ez néhány helikopter esetében is, hiszen a jól bevált, de már a kor követelményeinek csak részben megfelelő Mi-8, Mi-17, Mi-24 helikopterek helyébe 2019 év vége óta folyamatosan állnak hadrendbe az AIRBUS H145M helikopterek. De pilótáink nagyon várják a H225M típus érkezését is.

H145

A képességek átvétele és az orosz helikopterek hadrendből történő kivonásai lépcsőzetesen, a haderőfejlesztési programnak megfelelően, egyre emelkedő hadműveleti képesség biztosítása mellett történik.

mi17_2

Annak ellenére, hogy tervezetten még 4-5 évig repülhetnek a Mi-17 és Mi-24 helikopterek, sőt a legrégebben érkezett Mi-8-as helikopterek is 2022-ig alkalmasak lehetnek a hadműveleti feladatok végrehajtására, a légierő szakemberei felkészültek a hadrendből történő kivonásra. Az eszközök kiképzési repüléseit folyamatosan dokumentáljuk és a közösségi felületeket meg is osztjuk.

mi24

A Mi-8-as helikopterről légi felvételek valószínűleg a napokban készülhetnek utoljára, de a pandémiás helyzet függvényében még idén tervezzük az eszközök ünnepélyes, hivatalos elbúcsúztatását, amikor az elmúlt évtizedekben a típushoz kötődő, azon szolgáló volt és jelenlegi kollégák és parancsnokok együtt tiszteleghetnek a honvédség leghosszabb ideig, ötvenhárom évig használt helikoptere előtt.

Fontos a tisztelet és a megbecsülés, amely nem csupán a volt és jelenlegi kollégákat illeti meg, hanem a haditechnikát is – ezt az elvet követi a Magyar Honvédség.

Somogyi András törm. mi-8 (2)