Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer év honvédelme

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. március 14. 10:25

„Szabadidejüket áldozták a többhetes felkészülésre. Becsülöm önöket érte!” – indította útjára az „1000 év katonái” nevű középiskolai vetélkedőt dr. Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, a budapesti Bálna Honvédelmi Központban, március 12-én.

„Jól ismerik a honvédség történetét és tudják, hogy voltak vérzivataros idők Magyarországon, amikor hivatásos és önkéntes katonáink helytállása mentette meg a hazát. A béke és a biztonság ma sem magától értetődő. Szükségünk van hazájukat szerető és azért áldozatot vállaló fiatalokra. Mindannyian a kötelező iskolai tananyag, illetve a tanítás mellett vállalták a versenyre való felkészülést, ami elismerést érdemel” – fogalmazott megnyitójában dr. Kutnyánszky Zsolt.

„Szerencsére vannak elkötelezett fiatalok, részben a háromszintű Honvéd Kadét Programnak köszönhetően, ami egyre szélesebb körben elterjedt. Sokan honvéd kollégiumban tanulnak, ahol nevelő tanárok segítik katonai szocializációjukat. A technikumi képzés a honvédség területén később hasznosítható szaktudást biztosít, például informatikusokat, ügyintézőket és gépészeket nevelünk. Mások a honvédelem tantárgy részeként ismerkednek a katonaélettel. Nekik ez a heti egy órában tartott honvédelmi képzést jelenti, ami jövőre már 200 iskola tanrendjébe kerül be” – mondta dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, a verseny egyik szervezője.

20240312_1000_év_katonái_honvédelmi_vetélkedő_SZL (2)

Ami a versenyt illeti: a tizenhat döntős összesen 144 induló csapat közül került ki: az első fordulóban a honvédelmi ismeretek terén ők bizonyultak a legfelkészültebbnek és kellő kreativitással készítették el a kadétképzést bemutató videót és egy plakátot. A Mezőtúrról, Egerből, Pápáról, Székesfehérvárról, Miskolcról és a fővárosból érkezett döntő mezőnyére többek között airsoft lövészet, drónirányítás, hadtörténeti kvíz is várt. A rendezők kreativitását dicséri a 12 állomásból felépülő pálya, amit a civil és kadét hallgatók meglepő magabiztossággal teljesítettek. Az elméleti fordulók főként 1848 és 1956 eseményei köré épültek, míg a VR- és airsoft-lövészet, valamint a mátrix-pálya a gyakorlati képességeket tette próbára. A tüzérségi kvíz válaszait a korábban rendszeresített honvédségi harci eszközöket felvonultató teremben kellett megtalálniuk a versenyzőknek: a filmes díszletnek is beillő, fényárban úszó helyszínen tarackágyúk, régi aknavetők és egykori naszádok másai sorakoztak.

20240312_1000_év_katonái_honvédelmi_vetélkedő_SZL (13)

„A történelmi anyagot igyekeztünk közösen feldolgozni, hogy mindenkinek a fejében ott legyenek a nevek, évszámok és események” – mondta Nádas Gergely, a miskolci Andrássy Gyula Gépipari Technikum 11-es tanulója, míg a Pogány Frigyes Technikum diákjai felosztották egymás között a történelmi tényanyagot. „Jól kiegészítjük egymást, viszont közös erényünk, hogy sportolóként mindannyian kaptunk már elsősegély-oktatást. Ennek ellenére itt improvizálnunk kellett, hiszen a gyakorlat elvégzéséhez szükséges nyomókötéses kezelést korábban nem tanultuk. A koncepció szerint meglőtt, két helyen artériás vérzést kapó társunkat kellett ellátni” – mondta Bognár Dorina. A megmérettetésen a civil csapatok is helyt álltak.

„Történelem tanárnőnk hívására érkeztünk és egyáltalán nem riadtunk meg attól, hogy velünk szemben kadétok állnak. Az első öt helyre szeretnénk bekerülni, de ha nem sikerül, akkor is fontos tapasztalat marad a mai esemény. Nagypapám és felmenői mind szolgáltak a honvédség kötelékében, én pedig tartalékos szeretnék majd lenni” – mondta Pandák Ádám. „Ahhoz képest, hogy nem honvéd iskolából érkeztünk, jól teljesítettünk a BlazePod pályán, a lézeres lövészeten és a drónkezelés alkalmával is” – tette hozzá elégedetten Holló Dorka és Tamasi Jázmin, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium gárdájának két hölgy tagja. „Körben elhelyeztünk bójákat, rajtuk piros lámpával. A feladat egyszerű: amelyiken fény gyullad, a versenyzőnek oda kell szaladni. Így mérjük fel reakcióidejüket” – mesélte a mátrix-pályán Szuper Levente. A magyar jégkorong válogatott legendás kapusa a Blazepod képviseletében jelent meg a versenyen és árulta el, hogy eszközük az utánpótlás sportolók fejlődésében is szerepet játszik.

20240312_1000_év_katonái_honvédelmi_vetélkedő_SZL (8)

A mátrix-pálya másik sarkában apró RC-modell várta a diákokat. „Távirányítással vezérelhető tankkal kell minél gyorsabban végig menniük a kanyargós akadálypályán” – ismertette a feladatot Mertse Ádám, a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai referense. „Ötfős lány küldöttségként sem jelentett problémát az RC-tank kezelése, sőt fantasztikus volt a feladatok közben megtapasztalni, hogyan kovácsolódunk csapattá. Mindenkit érdekelnek a harceszközök, hivatásos katonák szeretnénk majd lenni” – mesélte Bejczi Flóra, a pápai Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium csapatának tagja.

A kiélezett végjátékot hozó döntő dobogósait, illetve különdíjasait Bánhidy Vajk köszöntötte. A Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály vezetője záróbeszédében a magyar katonai tradíció jelentőségét hangsúlyozta. „A díjak egyszerre szólnak a résztvevők és tanáraik teljesítményének és magának a felkészülésnek is. Ilyenkor látszik, hogy a munka meghozza gyümölcsét. Különösen, amikor egy ezeréves államisággal bíró nemzet felhalmozott honvédelmi tudását és hagyományait igyekszünk megszerezni. Remélem, a verseny következő kiírásában ismét találkozunk!” – fogalmazott a főosztályvezető.