Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer repült óra Raptoron

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. november 12. 14:16

David Piffarerio alezredes történelmet írt, mikor november 4-én, pénteken földet ért az Elmendorf-Richardson Összhaderőnemi Bázison, Anchorage-ban. Ő az US Air Force első olyan pilótája, aki elkönyvelhet 1000 óra repülési időt az F-22 Raptor vadászgépen.

1595927160
A pilóta, miközben a repülőgép oldalához támasztott fekete létra segítségével elhagyta a kabint, a századtársai és a felesége, Jennifer hagyományoknak megfelelően, pezsgővel locsolták le. A november 4-i kiképző repülésen ő és egy másik pilóta gyakorlatokat hajtottak végre az alaszkai kiképző légtérben, ami az egyik kedvenc légtér – mondta Piffarerio.

Piffarerio egy tartalékos légierő pilóta a 477. Vadász Csoportban, ami a 302. Vadász Század alárendeltségébe tartozik.

Az alezredes elmondta, hogy olyannyira sok időt töltött már a Raptorban, hogy úgy érzi magát a gépben mintha otthon lenne. „Akárhányszor bekötöm magam a repülőgépbe, olyan érzésem van, mintha a kanapémon ülnék, annyira kényelmes. Nagyon jól és magabiztosan érzi magát az ember a gépben" – tette hozzá.

2002-óta repül lopakodó repülőgépekkel. „Hét vagy nyolc éve van lehetőségem, hogy repüljem ezt a típust szünet nélkül, és így sikerült összegyűjtenem ennyi repült időt" – mesélte.

A Raptor-flotta repülési tilalmát a közelmúltban oldották fel, annak ellenére, hogy továbbra sem tudják biztosra mi okozhatta a hipoxia-gyanús tüneteket. A közügyekért felelős tiszt, Capt. Ashley Conner elmondta, hogy Piffarerio csuklójára erősítettek egy olyan szerkezetet (pulzoximéter), ami a repülés közben figyelte a pilóta oxigénszintjét.

1595927160

 Fotók: afrc.af.mil