Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezerháromszáz katona a Duna-parton

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 31. 22:15

Az Ercsi szomszédságában található egykori honvédségi vízi gyakorlótéren nyitotta meg hétfőn délután Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a Bevetési Irány 2009 gyakorlatot. A szeptember végéig tartó gyakorlat idén is a Magyar Honvédség legnagyobb horderejű kiképzési rendezvénye.

Több mint hatszáz katona sorakozott fel az Ercsi közelében található, egykori honvédségi vízi gyakorlótéren kialakított ideiglenes alakulótéren hétfőn délután. Idén ugyanis – augusztus 31-e és szeptember 25-e között – itt rendezik meg a Magyar Honvédség legfontosabb és legnagyobb horderejű kiképzési eseményét, a Bevetési Irány 2009 névre keresztelt harcászati szintű, számítógéppel támogatott, parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot. Az idei gyakorlaton egy lövészzászlóaljon alapuló alkalmi harci kötelék és egy vegyes hídépítő század közös tevékenységének bemutatása a legfontosabb feladat.

A katonák első csoportja augusztus 17-én érkezett Ercsibe, s azonnal megkezdték a több mint 1300 egyenruhás elhelyezésére alkalmas „sátorváros" kiépítését. Ez néhány nap alatt sikerült is nekik, azóta folyamatosan érkeznek a katonák a Duna partján felépített táborba. Ezen a területen egyébként az 1990-es évek közepéig rendszeresek voltak a hasonló jellegű harcászati gyakorlatok, azóta azonban nem rendeztek ilyen típusú kiképzési eseményeket.

Mint ismert, a Bevetési Irány gyakorlatokat 2005 óta minden évben ősszel rendezi meg a Magyar Honvédség. A nagyszabású gyakorlatok célja, hogy a széles nyilvánosság előtt szemléltessék a professzionális haderő szervezetei elemeinek működőképességét, hatékonyságát és alkalmazhatóságát. 2005-ben, az első Bevetési Irány gyakorlaton a zászlóaljak és a dandárok modulrendszerű szervezeti felépítését mutatták be, az újonnan rendszeresített technikai eszközök közül pedig a Zenon típusú víztisztító berendezést, a mobil biológiai labor komplexumot, valamint a mentesítő konténert ismertették meg a látogatókkal. Emellett ugyancsak ekkor mutatkozott be a civil-katonai együttműködési és pszichológiai hadviselés képessége is.

2006-ban a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásának előkészítésére helyezték a fő hangsúlyt, és az ázsiai országban található magyar tábor hasonmását építették fel a nullaponti „szemletorony" előtt. Ekkor egyebek mellett a tartományi újjáépítési csoport feladataival, valamint a MILES szimulációs rendszerrel, a zászlóalj szintű vegyi-, és sugármentesítő berendezésekkel és az első térképészkonténerrel ismerkedhettek meg a gyakorlatra meghívottak.

A Bevetési Irány 2007 gyakorlat célja az év elején megalakult MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) vezetési-irányítási rendszerének, és a békeidőszak válságreagáló műveleteinek bemutatása volt. 2008-ban pedig az ország védelmi műveletek tervezési, szervezési, vezetési és irányítási feladatainak bemutatása, valamint a szárazföldi és légi kötelékek közötti együttműködés kapott fő hangsúlyt a Bevetési Irány gyakorlaton.

Már a tavalyi gyakorlatot követően felvetődött a gondolat, hogy 2009-ben olyan régi katonai képességeket kellene bemutatni, amelyeket hosszú évek óta nem alkalmaztak a Magyar Honvédségben, s így végrehajtásuk új kihívást jelent mind a személyi állomány, mind pedig az alkalmazott haditechnikai eszközök számára. Éppen ezért az idei gyakorlat legfőbb feladata a katonák vízi átkelésének begyakorlása és végrehajtása, hiszen az úgynevezett vízi akadály leküzdés képességének visszaállítása időszerű és szükségszerű a Magyar Honvédség alakulatainál – hangzott el az idei gyakorlat megnyitóján. S az ilyen feladat végrehajtására a legmegfelelőbb helyszínnek az Ercsi közelében található egykori dunai átkelési gyakorlótér bizonyult.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat megnyitója alkalmából tartott állománygyűlésen – amelyen részt vett Szabó Tamás Ercsi

polgármestere is – Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elmondta: az idei gyakorlat természetesen nemcsak arról szól, hogy a katonák képesek-e végrehajtani a technikai eszközökkel a vízi átkelést. Fontos cél az ÖHP alárendeltségében működő katonai szervezetek együttműködése is. A haderőnemek, a fegyvernemek, a szakcsapatok, valamint a kiszolgáló és támogató erők közös munkájának felmérését is szolgálja az idei év legnagyobb harcászati gyakorlata.

Benkő altábornagy hozzátette: természetesen ezen a gyakorlaton is a legfontosabb a katonák biztonsága, ám emellett most kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, hiszen a gyakorlat helyszíne vízbázis, valamint része a Natura 2000 programnak.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka hangsúlyozta: a Bevetési Irány 2009 gyakorlat fő feladata, vagyis a vízi átkelés, csak első hallásra tűnik egyszerű feladatnak, valójában nagyon komoly előkészítést és felderítést igényel. Benkő altábornagy elárulta azt is, a gyakorlat dinamikus része a szeptember 14-én végrehajtandó úgynevezett szakmai nappal és a szeptember 15-i fő látogatói nappal zárul. Ez utóbbira meghívták a legfőbb közjogi méltóságokat, vagyis Sólyom László köztársasági elnököt és Bajnai Gordon miniszterelnököt is. Illetve több miniszter is meghívást kapott.

Benkő tábornok hangsúlyozta azt is, hogy a gyakorlatot alapos tervező munka előzte meg, amely egy évvel ezelőtt kezdődött. Természetesen rendelkeznek az összes szükséges szakhatósági engedéllyel is.

Szabó Tamás, Ercsi polgármestere kiemelte: az önkormányzat több mint egy évvel ezelőtt értesült a Magyar Honvédség tervéről, miszerint gyakorlatot szeretnének rendezni a város határában. Ennek azért is nagyon örültek, mert Ercsi közel ötven esztendőn keresztül, 1950 és 1999 között katonaváros volt, a településen diszlokált a Magyar Néphadsereg, majd később a Magyar Honvédség egyik műszaki alakulata. Természetesen a mostani gyakorlatról igyekeztek a lehető legtöbb információt eljuttatni a városi lakosok számára, sőt a honvédség arra is lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődők a helyszínen tekinthessék meg a gyakorlat legfontosabb mozzanatait.

A polgármester bízik abban, hogy a katonák tevékenysége nem zavarja majd a városiak nyugalmát. Előzetesen ígéretet kapott arra, hogy a katonai „manőverek" csak hétköznapokon, s csak a nappali órákban zajlanak majd – hangzott el a tájékoztatón.

Kovács József vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a táborépítés megkezdése előtt a katonák felszámoltak nyolc illegális szemétlerakót, s tizennégy teherautónyi hulladékot szállítottak el a helyszínről. Emellett csaknem hét kilométernyi földutat is felújítottak, amelyeket a gyakorlatot követően természetesen a vízmű és az erdészet munkatársai használnak majd. Kovács tábornok hozzátette: a gyakorlaton összesen 1360 katona és 300 technikai eszköz vesz majd részt. A legtöbben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi zászlóaljaitól, valamint Szentesről az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljtól, illetve az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljtól jöttek. A gyakorlat valós kiszolgálását és biztosítását a kaposvári logisztikai ezred, valamint a székesfehérvári híradó és vezetéstámogató ezred katonái végzik.

A honvedelem.hu érdeklődésére Benkő Tibor altábornagy elmondta, hogy a gyakorlat dinamikus mozzanatainak ideje alatt előre ütemezett „tervtábla" szerint rendelnek el folyamzárat a Dunán. Mindez azért lényeges, mert a folyó nemzetközi vízi út és a különböző szerződések értelmében biztosítani kell a zavartalan hajóforgalmat. Az előre eltervezett feladatok végrehajtása természetesen nagyban függ a Duna vízállásától is. Benkő altábornagy szerint, még az sem zavarja majd a biztonságos végrehajtást, ha a gyakorlat fő napjain a jelenleginél több mint egy méterrel magasabb lesz a folyó vízállása. Ha azonban az időjárás közbeszól, s a magas vízállás miatt nem tudják a vízi átkelést bemutatni, akkor a Várpalota közelében található úgynevezett nullaponti gyakorlótéren a debreceni dandár egyik zászlóaljának nemzeti CREVAL, azaz műveleti alkalmazhatósági ellenőrzését hajtják végre a szakmai és a fő látogatói napon.

A tájékoztatót követően az újságíróknak lehetőségük volt a Duna-parton megtekinteni a gyakorlat jelenlegi mozzanatait. A szentesi zászlóalj első hídépítő századának katonái éppen azokat a feladatokat gyakorolták, amelyeket szeptember 14-én és 15-én kell majd végrehajtaniuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László