Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-15 Eagle vadászrepülőgépekkel erősít Szaúd-Arábia

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 1. 12:18

Az Egyesült Államok mintegy 30 milliárd dollár értékben ad el F-15 Eagle típusú negyedik generációs nehéz vadászrepülőgépeket Szaúd-Arábiának. A hírt 2011. december 28-án jelentették be az Egyesült Államokban. A megállapodás értelmében Rijád 84 új vadászrepülőgépet kap, további 70 repülőgépet pedig modernizálnak.

Az Egyesült Államok kongresszusa közel egy éve hagyta jóvá azt a tranzakciót, amelynek keretében Szaúd-Arábia 60 milliárd dollár értékben vásárol haditechnikai eszközöket az USA-tól. A megállapodás értelmében az arab ország a közeljövőben többek között F-15SA Strike Eagle vadászrepülőgépeket, AH-64D Apache Longbow Block III típusú helikoptereket, éjjellátó berendezéseket, rakétákat kap amerikai partnerétől.

Szaúd-Arábia az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese a Közel-Keleten, és viszonya Iránnal hasonlóan feszült, mint az USA kapcsolata. Teherán és Rijád viszonya azok után vált igazán kritikussá, hogy az USA azzal vádolta meg Iránt, hogy meg akarták ölni a Washingtonba akkreditált szaúdi nagykövetet.

Szaúd-Arábia az egyik legerősebb hadsereggel rendelkező ország a Perzsa-öbölben, ami talán annak is köszönhető, hogy a világ egyik leggazdagabb országáról van szó.