Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-15-ös harci gépen is tesztelték az alternatív üzemanyagot

Szöveg: JETfly Magzin |  2008. augusztus 25. 9:28

2008. augusztusában repüléstörténeti jelentőségű tesztre került sor, ugyanis az amerikai légierő (USAF) egyik F-15E Strike Eagle típusú harci gépe is az új, még fejlesztés alatt álló alternatív üzemanyagot használva emelkedett a levegőbe.

Eddig csak nagyobb, általában négyhajtóműves gépeken próbálták ki a kőolajszármazékokat várhatóan kiszorító szintetikus üzemanyagot.

A Robins támaszponton végrehajtott tesztelés során a hagyományos JP-8-as üzemanyag és az új, földgáz alapú szintetikus hajtóanyag 50-50%-os keverékével repült az F-15E.
A gépet vezető Dan Badia őrnagy szerint nem érzett különbséget a normál JP-8-as üzemanyag és az új keverék között.

Ryan Mead hajtómű technikus véleménye is ezt támasztotta alá, szerinte ugyanis a tesztüzemeltetés során kapott adatok hasonló képet mutattak, mint ha hagyományos üzemanyagot tankoltak volna a gépbe.

A teszt célja az volt, hogy bizonyítsák, az új üzemanyagok biztonságosan használhatóak a nagysebességű harci repülőgépekben is. A tervek szerint 2011-ben már a légierő repülőgépei széleskörűen fogják – akár éles harci bevetéseken is – használni a szintetikus üzemanyagokat.

Címkéklégierő