Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai rakétateszt

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 25. 9:25

Szíria a közelmúltban tesztelte ballisztikus rakéta-rendszereit, amely során több sikeres rakétakilövést hajtottak végre. Izrael szerint egy esetleges Szíriával folytatott háború során főleg a SCUD és a Frog rakéták jelentenének gondot, melyet hagyományos, de akár vegyi töltettel is bevethetnek.

A becslések szerint az áldozatok száma elérhetné a 16.000 főt is, további 200.000 izraeli maradna otthon nélkül, és körülbelül százezren lennének kénytelenek elhagyni az országot.

Szíria számtalan földalatti rejtett raktárral és kilövőállással rendelkezik a több mint ezer SCUD rakéta számára. A SCUD egy folyékony üzemanyagú rakéta, melynek feltöltése több mint fél órát vesz igénybe. A fél tonnás robbanófejjel felszerelt rakéta hatótávolsága 500-700 kilométer. Szíriának ezen kívül további 90 darab orosz gyártmányú Frog-7 és 210 darab modernebb SS-21 típusú rakétája, valamint 60 darab mobil SCUD indítóállványa is van.

A földalatti gyártó és karbantartó központok megépítésében nagy segítséget nyújtott Irán és Észak-Korea is. Ezek a létesítmények igen hasznosnak bizonyulnak egy olyan felkészült és nagy csapásmérő erejű ellenféllel szemben, mint Izrael. Szíria főként rakétái segítségével szállna hadba Izrael ellen, melyek segítségével jelentős kárt okozhatnak a zsidó állam védelmi rendszerében.

Címkékrakéta