Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

F-35 helyett modernizált F-16-osok az izraeli légierő kötelékében

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / The Jerusalem Post |  2011. december 14. 15:13

Az izraeli légierő az F-16C/D Fighting Falcon típusú negyedik generációs repülőgépek modernizációja mellett döntött, azzal a céllal, hogy meghosszabbítsák azok szolgálatban tarthatóságának időtartamát.

1595928906
A döntés hátterében az F-35 Lightning II vadászrepülőgépek várható szállításának késedelme áll, így ezzel a lépéssel kívánnak elébe menni egy esetleges vadászrepülőgép hiánynak, így kívánják fenntartani az izraeli légierő képességét. Az új modernizációs program keretében a repülőgépeket megújított repülésellenőrző rendszerrel, új panelekkel és nagyfelbontású kijelzőkkel látják el.

A modernizációnak köszönhetően az F-16 repülőgép-vezetőket is ellátják az Elbit által gyártott, kijelző rendszerrel felszerelt sisakokkal. Napjainkban az izraeli F-16 Fighting Falcon típusú repülőgépek felújítása a „Barak 2020" (Villám 2020) program keretében zajlik, amely 2010-ben indult útjára. A programon már átesett repülőgépek többek között új avionikát (repülési elektronikát) kaptak.

Az izraeli légierő állományában a típusból F-16A/B „Netz", F-16C/D „Barak" és F-16I „Sufa" áll jelenleg rendszerben. A légierő vezetésének tervei szerint az F-16A/B verziókat a közeljövőben kivonják a szolgálatból.

Izrael 2010 végén kötött szerződést az Egyesült Államokkal 20 darab (egy századnyi) F-35 típusú vadászrepülőgép beszerzéséről, 2,75 milliárd dollár értékben. A megállapodás szerint az izraeli pilóták 2016 közepétől kezdik meg az új típusra történő átképzést az Egyesült Államokban, míg a repülőgépeket 2017-ban szállítják le.

A közelmúltban az izraeli védelmi minisztérium arra kapott ígéretet, hogy az amerikai programban nem lesz késedelem, azonban izraeli vezető tisztségviselők a jelenlegi késedelmek miatt megfontolás tárgyává teszik F-15 Eagle és F-16 Fighting Falcon típusú repülőgépek beszerzését abban az esetben, ha a szállítás 2017 utánra tolódik.

</p>

Címkéklégierő