Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Falklandi háború – negyedévszázados titok

Szöveg: Háború Művészete |  2007. december 27. 19:44

Negyed évszázaddal a falklandi háború befejezése után egy újabb titok látott napvilágot a már történelemnek számító eseményről. Történt ugyanis, hogy Nagy-Britannia öt darab nukleáris meghajtású tengeralattjárót vetett be, hogy ellenőrizze az argentin légibázisokról beérkező jeleket, melyek ismeretében figyelmeztethették a Falkland-szigeteknél tartózkodó hajóikat egy esetleges légitámadásra. A tengeralattjárók körülbelül 20 kilométerre voltak az argentin partoktól, ezért az időben érkező jelzéstől számítva 45 perc állt a brit flotta rendelkezésére, hogy felkészüljön a támadásra.

Ennek a taktikának köszönhetően – bár elsüllyedt néhány hajójuk – összességében meg tudták védeni a flottát a komolyabb károktól. A legveszélyesebb incidens talán azt volt, amikor az egyik tengeralattjáró hajócsavarja beleakadt egy közelben húzódó hosszabb rádióvezetékbe, aminek következtében a tengeralattjárónak felszínre kellett emelkednie, hogy nyolc tengerész el tudja távolítani a vezetéket. Ez a váratlan esemény szerencsésen lezajlott, de ennek is megvolt a maga kockázata, hiszen ha a tengeralattjárót éppen a vezeték eltávolítása közben észlelték volna, nem lett volna más választása, mint hogy újra alámerüljön, ezáltal sorsára hagyva a nyolc tengerészt.

A falklandi háborúban történt események azért sem kerültek eddig nyilvánosságra, mivel a felvázolt ellenőrzési technika (amit azóta már felváltott egy újabb titkos módszer) ötletet adott volna másoknak is…