Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bhutto halott, Pakisztán a szakadék szélén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 27. 20:09

Merénylet következtében életét vesztette csütörtökön Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető, a dél-ázsiai ország korábbi miniszterelnöke. Pakisztán több nagyvárosában zavargások robbantak ki.

Merényletben életét vesztette csütörtökön Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető, volt kormányfő egy Ravalpindiben tartott választási gyűlésen – erősítette meg a Dawn News pakisztáni magántelevízió értesülését a pakisztáni belügyminisztérium. Bhutto beszédet mondott több ezer híve előtt pártja, a Pakisztáni Néppárt választási gyűlésén. Kevéssel beszédének elhangzása után azonban egy öngyilkos merénylő robbanószerkezetet hozott működésbe a helyszínen. Egy helyi rendőrtiszt azt mondta rögtön a detonáció után, hogy Bhutto már eltávozott a helyszínről, mire a robbanás történt. Kevéssel később azonban több pakisztáni televízió jelentette, hogy a politikusasszony életét vesztette a detonációban.
Az iszlámábádi belügyminisztérium hamarosan megerősítette a tévéjelentéseket.

A Pakisztáni Néppárt több más vezetője is megsérült a robbanásban, köztük Sherry Rehman, a párt szóvivője. Legalább harminc holttest maradt a gyűlés helyszínén a detonáció után. Az első jelentések szerint Bhutto a robbanás következtében vesztette életét, de pártjának biztonsági tanácsadója utóbb azt mondta, hogy az ismeretlen merénylő nyakon és mellbe lőtte a politikus asszonyt, amikor az gépkocsiba akart szállni, hogy távozzék a gyűlés helyszínéről. Ez utóbbi beszámoló szerint a merénylő a Bhuttóra leadott lövések után hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet.

A Benazir Bhutto életét kioltó merénylet után rendkívüli tanácskozásra hívta össze kormányát és a hadsereg vezetőit csütörtökön Pervez Musarraf pakisztáni elnök, majd a tanácskozás után felszólította az ország lakosságát: őrizze meg nyugalmát, hogy “meghiúsíthatók legyenek a terroristák ördögi tervei". Az ország déli részén fekvő Dzsakobábádban felgyújtották a törvényszék épületét.

A világ feszülten figyel 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart csütörtökön, hogy megvitassa a Bhutto életét kioltó merénylet nyomán kialakult pakisztáni helyzetet.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának csütörtöki bejelentése szerint a Bhutto életét követelő merénylet bebizonyította, hogy Pakisztánban vannak olyanok, akik ellenzik egy demokratikus állam kiépítését. “Nagy tragédia történt" – mondta a Fehér Ház egyik, névtelenül nyilatkozó, magas rangú illetékese amerikai újságíróknak. Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, a közlemény felszólítja Pakisztán vezetőit, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést az ország stabilitásának megőrzése érdekében.

“Bhutto meggyilkolása terrorhullámot válthat ki a dél-ázsiai országban" – vélekedett Alekszandr Loszjukov, az orosz külügyminiszter ázsiai ügyekben illetékes helyettese az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában. “Korai lenne azt állítani, hogy a hatalom, illetve a különleges szolgálatok állnak a merénylet mögött, de nem is lehet kizárni ezt az eshetőséget, hiszen a pakisztáni hatalom meglehetősen keményen szokott bánni ellenzékével" – mondta egy nyilatkozatában Konsztantyin Koszacsev, az állami duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke.

Mélységes megrendülését fejezte ki a hír hallatán Bernard Kouchner, a francia diplomácia vezetője, és elítélte a “gyalázatos tettet" – közölte a francia külügyminisztérium. David Miliband brit külügyminiszter is mélységes megdöbbenésének adott hangot, önmérsékletre és összefogásra szólítva fel a pakisztáni politikai erőket.
Az indiai külügyminisztérium közlése szerint nincs megfelelő szó a merényletre. A Pakisztánnal rendkívül feszült viszonyban lévő India a demokrácia elleni támadásnak minősítette a merényletet.

Meghatározó alak volt 

A Pakisztáni Néppárt vezetője tíz héttel ezelőtt, október 18-án tért vissza emigrációjából. Alig néhány órával azután, hogy hazai földre lépett, már megkíséreltek ellene egy merényletet. Öngyilkos merénylő robbantásos támadást hajtott végre Karacsiban az ellenzéki vezetőt és kíséretét szállító gépkocsioszlop ellen a hazatérőt ünneplő tömegben. 140 ember életét oltotta ki az a merénylet, de Bhutto akkor sértetlen maradt. A karizmatikus politikus asszony meghatározó szerepet játszott az utóbbi évtizedek pakisztáni belpolitikájában, kétszer volt kormányfő is. Ellenfelei gyakran illették korrupciós vádakkal, de népszerűsége mit sem csökkent. 54 éves volt.