Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az al-Kaida vállalta Benazir Bhutto meggyilkolását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 28. 6:59

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat magára vállalta a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető ellen elkövetett csütörtöki merényletet. A robbantás után számos más vád is felröppent a gyilkosság felelőseiről, a meggyilkolt Bhutto egy korábbi levelében például előre megvádolta Pervez Musarraf pakisztáni elnököt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentkezett pénteken a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető életét kioltó merénylet elkövetőjeként – jelentette az ARY pakisztáni kereskedelmi televízió. Az iszlámábádi kormány ugyanakkor nem tud arról, hogy az al-Kaidának köze volna a terrorcselekményhez – közölte a tévé jelentésére reagálva a belügyminisztérium az AFP francia hírügynökséggel. Bhuttót csütörtökön ölte meg egy öngyilkos merénylő, miközben egy választási gyűlésen beszédet mondott.

A bejelentés előtt az amerikai média Pervez Musarraf elnök felelősségét is boncolgatta Benazir Bhutto egy két hónappal korábbi levele alapján. Ebben az ellenzéki vezető azzal vádolta Musarraf elnököt, hogy megtagadja tőle a megfelelő személyi védelmet.

“Ha történik velem valami Pakisztánban, Musarrafot teszem érte felelőssé" – írta Bhutto amerikai szóvivőjének, Mark Siegelnek. A volt pakisztáni elnöknő a CNN amerikai hírtévé által ismertetett levélben utalt arra, hogy Musarraf “bérencei" félelmet keltenek benne.

A Pakisztáni Néppárt (PPP) vezetője részletesen ismertette szóvivőjével azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket Musarraf elnöktől kért, ám az államfő megtagadta azok engedélyezését.

“Lehetetlen, hogy az ő (vagyis Musarraf) egyetértése nélkül megtiltsák magán- vagy lefeketített szélvédőjű autók használatát, esetleg négy rendőrkocsiból álló kíséret alkalmazását, amely mind a négy oldalról védene engem" – panaszolta Bhutto. Az ellenzéki vezető október 26-án írta az elektronikus levelet, egy héttel azután, hogy túlélt egy véres merényletet. Bhutto a levél nyilvánosságra hozását kérte Siegeltől arra az esetre, ha meggyilkolják.

Pakisztán washingtoni nagykövete úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Iszlámábád minden szükséges védelmet megadott Bhuttónak.

Címkékrobbantás