Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyveres támadás egy nigériai piacon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 5. 20:24

Legalább 34 halálos áldozata és több mint húsz sebesültje van annak a fegyveres támadásnak, amelyet Nigéria északkeleti részén, egy piacon követtek el – közölte május 3-án, csütörtökön a helyi mentőszolgálat egyik illetékese.

Az incidens a Yobe állambeli Potiskumban történt, és a tájékoztatás szerint a halottak száma akár az ötvenet is meghaladhatja, tekintettel arra, hogy néhány család azonnal eltemette hozzátartozóit.

A yobei rendőrség szóvivője tudatta, hogy szerda este a potiskumi állatpiacra fegyveresek robbanóanyagokat dobtak, majd tüzet nyitottak a kereskedőkre és jószágaikra. Az elkövetők kilétéről egyelőre nincs információ, annyit tudni, hogy a banda a nap folyamán már megpróbálta kifosztani a piacot, de az árusok akkor meghiúsították tervüket. Az egyik szemtanú elmondása szerint a második próbálkozáskor mintegy húszan lehettek.

A nyugat-afrikai országban az utóbbi időben megszaporodtak a hasonló támadások, amelyeket a hatóságok sok esetben a Boko Haram számlájára írnak. A szekta erőszakos küzdelmet folytat egy iszlamista állam létrehozásáért az ország – túlnyomórészt muszlimok lakta – északi részében. 2009 közepe óta már több mint ezer embert öltek meg a csoport harcosai, támadásaik elsősorban a rendőrség, a hatóságok és a keresztény templomok ellen irányulnak.