Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvervásárlás közben csaptak le a terroristákra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 16. 11:05

Egy dzsihadista sejt három feltételezett tagját vették őrizetbe Barcelonában, egy társukat pedig Madridban, egyikük gépkarabélyt akart vásárolni egy merénylet elkövetéséhez – közölte október 13-án, szerdán a spanyol rendőrség.

A terrorista csoportosulás ötödik feltételezett tagja az őrizetbe vételek idején már börtönben raboskodott. A spanyol hatóságok három bozótvágó kést és lőszert találtak a terroristák vezetőjének lakásán.

A sejkként azonosított férfit 2016-ban egyszer már őrizetbe vették Törökországban, amikor az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez próbált csatlakozni egy konfliktusövezetben. Később Malajziába, Algériába is Tanzániába is ellátogatott, ahol az iszlamisták soraiba verbuvált új tagokat.

A spanyol rendőrség 2021 márciusában figyelt fel a férfira Barcelonában, ahol egy algériai fiatalokból álló tolvajbandával vette fel a kapcsolatot, akik aztán „erős radikalizálódás jeleit mutatták”.

A tizenhat halálos áldozatot követelő és több mint százötven embert megsebesítő barcelonai Las Ramblas sugárúton 2017 augusztusában elkövetett gázolásos merénylet és a cambrilsi terrortámadás nyomán a spanyol rendőrség fokozott figyelmet szentel a dzsihadista csoportosulásoknak.