Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehérorosz katonák segítik Kadhafit?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 7. 7:04

Határozottan tagadta a fehérorosz védelmi és külügyminisztérium szerdán a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap állítását, miszerint Moammer Kadhafi líbiai vezető oldalán fehérorosz zsoldosok is harcolnak, s ez a magyarázata, hogy a nemzetközi erők heves támadásai ellenére Kadhafi hadserege még nem hullott szét.

Uladzimir Makarov védelmi szóvivő az AFP hírügynökség kérdésére válaszolva „provokációnak" minősítette az újság cikkét, amely „nem felel meg a valóságnak". „Nincsenek és nem is voltak fehérorosz katonai szakértők Líbiában. Naivság lenne ezt másképp gondolni" – hangoztatta a külügyminisztérium szóvivője, Andrej Szavinih, akinek szavai szerint az orosz cikk „újabb lépés Fehéroroszország hitelének rontására".

A Komszomolszkaja Pravda kiküldött tudósítói azt derítették ki, hogy a lázadás kitörése előtt mintegy 500 fehérorosz katonai tanácsadó dolgozott Líbiában, de többségüket evakuálták. Az ottani fehérorosz nagykövetségen elmondták: nem tudják, hány fehérorosz állampolgár maradt Líbiában, de lehetnek közöttük katonai szakértők is. Hangsúlyozták azonban, hogy ha vannak ilyenek, csakis egyéni szerződés alapján dolgozhatnak ott.
Fehéroroszország és Líbia közötti fegyverüzlet lebonyolításában való részvétel gyanújába keveredtek repülőjáratok februárban – közölte a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) fegyverkereskedelem-ellenőrző programjának egyik illetékese.